Bezpečnost potravin

Využití enzymů z virů ke zvýšení bezpečnosti potravin

Vydáno: 25. 1. 2004
Autor:

Výzkumníci ve Velké Británii oznámili, že učinili první kroky ke komercializaci enzymů získaných z virů, které budou využity jako nový prostředek pro detekci nebo likvidaci bakterií způsobujících otravy z potravin.

Výzkumný ústav potravinářský (IFR) ve městě Norwich (Velká Británie) ve spolupráci s biotechnologickou společností Profos AG a PBL, firmou specializující se na technologický transfer, patentoval postup založený na selektivní destrukci bakterií Listeria a Clostridium enzymy z bakteriofágů (virů, které infikují bakterie). Příslušnými enzymy, které produkují bakteriofágy, jsou lysiny. Tyto enzymy porušují buněčné stěny infikovaných bakteriálních buněk, čímž umožňují novým virům dostat se z bakteriálních buněk ven. Výzkumníci z IFR se domnívají, že lysiny by mohly tvořit základ nových rychlých metod pro stanovení Listeria monocytogenes v potravinách a mohly by se také využít jako alternativa za antibiotika při léčení některých infekcí způsobených mikroorganismem Clostridium.
www.foodsafetytoday.com