Bezpečnost potravin

Nesprávné informace v systému RASFF

Vydáno: 7. 2. 2004
Autor:

Komise opravuje nesprávná hlášení týkající se chybných názvů závadných potravin a také nesprávné notifikace, k nimž došlo v důsledku chybných analýz.

Evropská komise zveřejnila seznam oprav notifikací – součástí systému RASFF, v nichž byly uvedeny nesprávné názvy závadných potravin a krmiv. V říjnu bylo uvedeno„rak“ místo „krab“ a v srpnu byl uvedeno „brambory“ místo správného „yam“. V předvánočním týdnu bylo notifikováno „slávka“ místo správného „škeble“. Komise odvolala i některé předcházející notifikace, které byly uvedeny nesprávně nebo duplicitně.
Chyby jsou silně kritizovány německým Institutem pro hodnocení rizik, který vyzývá, aby byly získávány mnohem podrobnější a přesnější informace.
Také byly revidovány chyby, k nimž došlo v laboratořích, a při kterých bylo nesprávně zjištěno Clostridium botulinum (v italském strouhaném sýru – zjištěno v Německu) a zakázané barvivo Sudan I (v německé rajčatové omáčce – zjištěno v Rakousku a v indickém prášku curry – zjištěno ve Švédsku). Salmonela nebyla potvrzena ve španělských výrobcích z vepřového masa (zjištěno v Itálii).
EU Food Law, 2004, č. 151, s. 5