Bezpečnost potravin

Ptačí chřipka se přenesla na vepře

Vydáno: 10. 2. 2004
Autor:

Oznámila to Organizace OSN pro zemědělství a výživu (FAO) na základě výsledků testů na vietnamských farmách. Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává, že vznikne nová kategorie viru, proti níž člověk nemá ochranné látky. Lidské zdraví. ŽP

Smrtící kmen viru ptačí chřipky, na niž v jižní Asii zemřelo už 18 lidí, byl předběžně diagnostikován už i u vepřů. Oznámila to včera Organizace OSN pro zemědělství a výživu (FAO) na základě výsledků testů na vietnamských farmách.

To vyvolalo u vědců značné znepokojení, protože z vepře se virus může na člověka přenést snáz než z drůbeže. „Virus H5N1 jsme objevili v sekreci dýchacích otvorů rypáku tří nebo čtyř vepřů v okolí Hanoje,“ prohlásil představitel FAO ve Vietnamu Anton Rychener, který ještě čeká na výsledky krevních testů. Podle vědců je přechod viru z ptáka na vepře předstupněm k rozsáhlé epidemii, která může postihnout člověka. Hypotézu, že vepři mohou být nositeli viru, aniž by sami onemocněli či jevili symptomy nemoci, vědci připomínají od začátku nynější epidemie ptačí chřipky, kvůli níž muselo být v uplynulých týdnech v Asii vybito přes padesát milionů kusů drůbeže.
Vepři totiž přechovávají zárodky lidských nemocí, s nimiž se virus ptačí chřipky může spojit, mutovat a stát se tak člověku nebezpečnějším. Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává, že vznikne nová kategorie viru, proti níž člověk nemá ochranné látky. Ta by mohla zabít miliony lidí. Podobný zmutovaný virus vyvolal podle vědců španělskou chřipku, na niž v roce 1918 zemřelo na 20 milionů lidí. Dvě skupiny v Kalifornii a v Británii zkoumaly vzorky z plic obětí chřipky z roku 1918 a ověřovaly roli proteinu hemaglutininu, který v infekci hrál zřejmě hlavní roli. Zjistili, že protein, který je na povrchu chřipkového viru, může měnit strukturu, čímž umožňuje vstup nákazy do plicní buňky. „Ve hře byly zřejmě i další faktory, ale teď máme několik kusů skládačky, které by mohly vysvětlit možnost rychlého přechodu ptačího kmene viru na kmen savčí,“ říká Michael Perdue, který zkoumá ptačí chřipku na americkém ministerstvu zemědělství. „Z ptačího viru se člověk nakazí zřídka, ale při viru španělské chřipky se právě struktura hemaglutininu změnila a usnadnila jeho napojení na lidskou buňku,“ dodává.
DPA, lan (Právo)

http://www.ekolist.cz

EkoList, 9. 2. 2004