Bezpečnost potravin

Zavádějící značení doplňků stravy

Vydáno: 12. 2. 2004
Autor:

Doplňky stravy na bázi třezalky tečkované (St John’s wort) obsahovaly více aktivních sloučenin, než bylo deklarováno na obalu výrobků. V ohrožení jsou osoby, které konzumují současně s doplňky stravy některé léky na předpis.

Reálné množství aktivní složky v doplňcích stravy na bázi St John’s wort  (třezalky tečkované) se může značně lišit od deklarovaného množství. Podle nové studie publikované v Journal of the Science of Food and Agriculture může činit až 114 %  množství uváděného na etiketě.
Na National Chung-Sing University na Tchaj-wanu prověřovali 5 komerčních výrobků St John’s wort zakoupených v běžných prodejnách s tzv. zdravými potravinami. Analyzoval se obsah hypericinu a pseudohypericinu, tj. dvou aktivních složek, o kterých se uvádí, že působí proti depresím a mají antivirové účinky. Výsledky se porovnávaly s údaji uvedenými na etiketě výrobků.
Na žádné z etiket nebylo uvedeno, že výrobek obsahuje pseudohypericin, ačkoliv jeho množství bylo podstatně vyšší než hypericinu. Aktuální množství hypericinu se pohybovalo od 1,7 do 38,5 % uváděného množství. Pokud se stanovil celkový hypericin (obě aktivní složky), byl celkový obsah 114 % uváděné hodnoty.
Aktivní složky St John’s wort působí na metabolismus stejně jako léky na předpis používané při léčbě deprese a migrény i jako léky běžně užívané při onemocnění srdce a některých typů rakoviny. Existuje rovněž obava z vlivu na antikoncepční pilulky.
Většina výrobků s obsahem St John’s wort bývá označena varováním, aby osoby, které užívají léky na předpis, konzumaci doplňků stravy konzultovaly s lékařem. U odborné veřejnosti se zvyšuje obava z interakcí mezi bylinami a léky. Podle jedné z britských studií se předpokládá, že jedna osoba z dvaceti užívá potenciálně nebezpečnou kombinaci bylin a léků na předpis. Výzkumníci uvádějí, že je zapotřebí, aby profesionálové ve zdravotnictví dostávali více informací o složení bylin, neboť obliba bylinné medicíny u spotřebitelů roste.
www.nutraingredients-usa.com