Bezpečnost potravin

Ptačí chřipka: k zákazu dovozu drůbeže z USA se připojilo Rusko, Saudská Arábie a Čína, EU zatím ne

Vydáno: 13. 2. 2004
Autor:

Kvůli výskytu epidemie ptačí chřipky v americkém státě Delaware se k zákazu dovozu drůbeže z USA k Polsku, Japonsku a Jižní Koreji připojilo i Rusko, Saudská Arábie a Čína. Evropská unie se tak učinit nechystá.

Kvůli výskytu epidemie ptačí chřipky vyvolané virem H7 v americkém státě Delaware se k zákazu dovozu drůbeže z USA k Polsku, Japonsku a Jižní Koreji připojilo Rusko, Saudská Arábie a Čína. Evropská unie se  podle vyjádření Davida Byrna, komisaře EK  pro zdraví a ochranu spotřebitelů, tak učinit nechystá. EU již dříve zakázala dovoz drůbeže pouze z Thajska, jediné asijské země, ze které se drůbež do zemí EU dováží. Protože je situace v Thajsku neprůhledná, k odvolání zákazu má dojít až poté, co FAO oficiálně potvrdí konec asijské epidemie.
Byrne též informoval, že koncem tohoto týdne by se měli sejít ministři zdravotnictví EU, aby prodiskutovali opatření k zabránění průniku ptačí chřipky na území EU. Neformální setkání se uskuteční hlavně na nátlak Francie a proběhne na  belgickém ministerstvu zahraničí.
http://www.dawn.com/2004/02/10/int17.htm
http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/afp/20040210/hl_afp/health_flu_eu_ministers_040210150840