Bezpečnost potravin

Účinnost doplňků stravy s obsahem koenzymu Q10

Vydáno: 22. 2. 2004
Autor:

Jsou uvedeny výsledky studie, která prověřovala, zda obsah koenzymu Q10 ve výrobcích odpovídá deklarovanému množství. Značné odchylky skutečných hodnot od deklarovaných vzbuzují obavy lékařů.

Koenzym Q10 působí jako antioxidant a podílí se také na produkci energie. Lidský organismus má schopnost vytvářet vlastní koenzym Q10, avšak ve věku nad 20 let se produkce snižuje a potřeba organismu roste. Z potravinářských zdrojů má nejvyšší obsah koenzymu Q10 hovězí maso, špenát, sardinky, tuňák (albacore tuna) a podzemnice.
V listopadu 2000 ConsumerLab.com upozornila na potenciální problémy s koenzymem Q10, kdy zjistila, že určitý výrobek obsahoval pouze 17 % deklarovaného množství koenzymu Q10. V nové studii se analyzovalo 32 doplňků stravy, které deklarovaly, že obsahují koenzym Q10. V jednom případě nebyl ve výrobku zjištěn žádný obsah koenzymu Q10, v jiném 71 % deklarovaného množství a v dalším naopak o 75 % více než se uvádělo na výrobku. Takové rozdíly oproti deklarovanému obsahu vzbuzují obavy lékařů, neboť nelze spoléhat na účinnost výrobků s obsahem koenzymu Q10, které se aplikují např.při některých problémech srdce nebo při Parkinsonově chorobě. Lékaři proto doporučují pacientům, aby užívali jen ty výrobky koenzymu Q10, které byly testovány nezávislými laboratořemi. Více informací o koenzymu Q10 (o jeho účincích na zdraví, výrobě, dodavatelích, legislativním postavení) je uvedeno v Potravinářských aktualitách (registrovaný přístup).