Bezpečnost potravin

FDA schválil používání dekontaminantu Cecure®

Vydáno: 7. 3. 2004
Autor:

FDA schválil antimikrobiální dekontaminační přípravek cetylpyridinium chlorid obchodní značky Cecure® společnosti Safe Foods Corporation v Rogers (Arkansas) pro používání v drůbežářském průmyslu a to ve fázi před chlazením s cílem snížit počet alimentárních patogenů na povrchu produktu.

Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil antimikrobiální dekontaminační  přípravek cetylpyridinium chlorid obchodní značky Cecure® společnosti Safe Foods Corporation v Rogers (Arkansas) pro používání v drůbežářském průmyslu. Cecure® je všestranná ingredience s řadou aplikačních možností. Může se používat pro zpracované produkty nebo polotovary z drůbeže, masa či ryb, stejně tak je účinným antimikrobiálním prostředkem pro ovoce a zeleninu. Může se rovněž aplikovat jako desinfekční prostředek ve potravinářských závodech. Přípravek Cecure® je rozšířen ve většině amerických domácností jako účinná složka v ústních vodách, kloktadlech a pastilkách proti kašli a bolestem v krku. Je účinným prostředkem proti širokému spektru alimentárních patogenů včetně Salmonelly, Listerie monocytogenes, Campylobacteru  a E. coli O157:H7. FDA schválil preparát Cecure® pro aplikace zahrnující postřikování opracovaných kusů drůbeže na konci linky před chlazením, ke snížení počtu alimentárních patogenů na povrchu produktu. Přípravek Cecure® působí na kůži drůbeže proti Campylobacteru  mnohem účinněji než jiné antimikrobiální prostředky. Dalším krokem schvalovacího procesu FDA je zveřejnění nové směrnice ve Federálním Registru. Po třicetidenním konzultačním období se bude moci výrobek využívat komerčně. Společnost Safe Foods rovněž žádá o schválení přípravku Cecure® i pro další aplikace včetně dekontaminace jiných druhů masa, mořských plodů a čerstvých výrobků. Více informací na adrese
http://www.fooodsafetytoday.com