Bezpečnost potravin

Nově upravená doporučení FSANZ týkající se konzumace mořských ryb

Vydáno: 21. 3. 2004
Autor:

Úřad pro potravinové standardy Austrálie a Nového Zélandu přepracoval doporučení pro konzumaci mořských ryb s ohledem na minimalizaci rizika příjmu rtuti.

Úřad pro potravinové standardy Austrálie a Nového Zélandu (FSANZ) revidoval doporučení australským spotřebitelům, týkající se konzumace mořských ryb, s ohledem na minimalizaci rizika příjmu rtuti. Pro malé děti a těhotné ženy (včetně těch, které těhotenství plánují) se doporučuje omezit počet porcí žraločího masa a mečounů (vč. rodu Istiophoriade) na jednu porci za čtrnáct dní, masa mořského okouna a sumcovitých ryb na jednu porci za týden. Během této doby by se současně neměly konzumovat žádné jiné ryby. Nevyjmenované ryby a mořské plody se mohou konzumovat dvakrát až třikrát týdně. Americká společnost pro ochranu života v moři nabízí spotřebitelům snadno použitelné on-line výpočetní tabulky na stanovení rtuti, které uživateli umožňují určit, jaká bude jeho hladina rtuti v krvi po konzumaci rtutí kontaminovaných mořských ryb a tuto hodnotu porovnat s hodnotou, která je považována americkým Úřadem pro ochranu životního prostředí (EPA) za bezpečnou. Výsledky se zobrazují v procentech limitu EPA. Výpočetní tabulka je uvedena na adrese, podrobnější informace o doporučované konzumaci mořských ryb na stránce
http://www.foodsafetytoday.com