Bezpečnost potravin

Na českém trhu se objevily falešné karcinogenní herbicidy

Vydáno: 26. 3. 2004
Autor:

SRS varuje, že používání těchto přípravků proti plevelům může způsobit rakovinu. Všechny přípravky se používají k hubení plevelů u řepky olejné a luštěnin.

Na českém trhu se objevily další falešné přípravky na hubení plevelů. Státní rostlinolékařská správa varuje, že používání těchto přípravků proti plevelům může způsobit rakovinu. Dnes to uvedla Česká televize. V posledních měsících se objevily napodobeniny látek Glean a Granstar; napodobeniny látky Command jsou na trhu již přes rok.
Všechny tyto přípravky se používají k hubení plevelů u řepky olejné a luštěnin. „Ti, kteří tento přípravek používali, jsou bezprostředně ohroženi rakovinotvorným účinkem,“ řekl televizi ředitel Státní rostlinolékařské správy Štěpán Kužma. Plodiny ošetřené těmito přípravky však škodlivé nejsou.

Rostlinolékařská správa zatím neví, jaké množství falzifikátů se na českém trhu objevilo. Výrobci hovoří o 20 tunách. Zemědělce, kteří je používají, již ministerstvo zemědělství varovalo.

Policie kvůli obchodu s falešnými přípravky obvinila zatím pouze podnikatele ze Zdic u Berouna. „Měl distribuovat rostlinolékařský prostředek v rozporu se zákonem o rostlinolékařské péči, a to pod názvem konkurenční společnosti,“ řekla televizi mluvčí Policejního prezidia Blanka Kosinová.

Podle policie se tyto přípravky dostávají do Česka z Číny a Ruska. V tuzemsku je dále distribuuje společnost Heredit. Tu oficiálně vlastní Miroslav Ventruba z Břeclavi. Ten ale policii přiznal, že na sebe vzal úlohu tzv. bílého koně a neví, kdo firmu ovládá.

Policie také uvažuje, že kvůli rozsahu případu vytvoří v nejbližší době zvláštní tým, uvedla ČT.

http://www.ekolist.cz

EkoList, 25. 3. 2004