Bezpečnost potravin

Sójový sýr zdrojem vitaminu K2

Vydáno: 4. 4. 2004
Autor:

Vitamin K2, extrahovaný ze sójového fermentovaného produktu natto se mnohem lépe absorbuje v organismu než běžně užívaný vitamin K a výrazně redukuje některé rizikové faktory vzniku osteoporózy.

Výsledky studie prováděné výzkumníky z nizozemské univerzity v Maastrichtu naznačují, že vitamin K2, extrahovaný ze sójového fermentovaného produktu natto se mnohem lépe absorbuje v organismu než běžně užívaný vitamin K a výrazně redukuje některé rizikové faktory vzniku osteoporózy. Natto je fermentovaný sójový výrobek, připravovaný z povařených sójových bobů 24hodinovou fermentací za přítomnosti bakterií Bac. natto. Pro svoji charakteristickou chuť a aroma se natto označuje jako „sójový roquefort“. K výzkumu byl použit preparát společnosti Natural Inc. –patentovaný extrakt natto obsahující vitamin K2 jako menaquinon MK-7, prodávaný společností pod obchodním označením Natto K2, který byl porovnáván s běžnými suplementy vitaminu K, aplikovanými pro zlepšení stavu kostí. V rámci výzkumu dostávali účastníci v ekvivalentních dávkách suplementy vitaminu K1, resp. K2 (jako menaquinon-7 z Natto K2) po dobu šesti týdnů. Bylo konstatováno, že hladina vitaminu K2 byla mnohem vyšší než hladina vitaminu K1 a riziko zlomenin krčku (sledované pomocí markeru, karboxylovaného osteokalcinu) bylo rovněž mnohem výrazněji sníženo účinkem vitaminu K2. U bílé populace vykazoval extrakt významné příznivé účinky při snižování srdečních onemocnění v důsledku jeho úlohy ve využití vápníku a zvyšování MGP (Matrix Gla Protein) aktivity, účinného inhibitoru vaskulární kalcifikace. Natto K2 společnosti Natural je již na trhu v Norsku, Švédsku, Dánsku a Finsku a začíná se prodávat v USA.
http://www.foodijredients.com