Bezpečnost potravin

Nový test na detekci bakterií Brucella melitensis v kozím mléce

Vydáno: 5. 4. 2004
Autor:

Kozí mléko prodávané v USA bude již brzy díky nově vyvinutému testu pracovníky Národního střediska pro zdraví zvířat a Inspekční veterinární a rostlinolékařské služby lépe kontrolováno  na výskyt bakterií Brucella melitensis.

Jedná se o modifikaci imunologického testu založeného na metodě ELISA, který byl vyvinutý v roce 1984 Louisou Tabatabai na testování skotu na patogena Brucella abortus. B. melitensis je jedním ze šesti druhů rodu Brucella, které vyvolávají potraty u zvířat, zejména u ovcí a koz. U lidí je infekce B. melitensis příčinou tvz. maltské horečky, která se projevuje zvýšenou teplotou a bolestmi hlavy.
Konzumní kozí mléko získává díky vysokému obsahu bílkovin, nízkému cholesterolu a dobré snášenlivosti i u lidí intolerantních na mléko kravské, stále větší popularitu. V provedené studii test, který detekuje protilátky proti B. melitensis, odhalil jednu kozu s vysokou koncentrací patogena v mléku ve stádu více než 1600 zvířat a jednu kozu s nízkou koncentrací bakterií v mléku ve stádu 50 zvířat. Test též správně identifikoval všech 13 pozitivních a 134 negativních testovaných vzorků mléka. Výzkumníci doporučují, aby hromadné testování probíhalo u mléka nadojeného u skupin s maximálním počtem 50 zvířat.
Více informací k testu na stránce http://www.ars.usda.gov/is/pr/2004/040324.htm