Bezpečnost potravin

Vařená vejce ohřívaná v mikrovlnné troubě mohou explodovat

Vydáno: 5. 5. 2004
Autor:

Britští lékaři požadují jasné a zřetelné označení mikrovlnných trub (nikoliv pouze v návodu na použití) varováním před potenciálním nebezpečím exploze ohřívaných vařených vajec ve skořápce.

Britští lékaři požadují prostřednictvím článku uveřejněného v časopisu British Medical Journal jasné a zřetelné označování mikrovlnných trub (nikoliv pouze v návodu na použití) varováním před potenciálním nebezpečím exploze ohřívaných vajec. K tomuto rozhodnutí dospěli na základě případu devítileté dívky, která utrpěla vážné poranění oka když si ohřívala vařené vejce v neporušené skořápce v domácí mikrovlnné troubě. Po 40sekundovém ohřevu a dalších 30 sekundách po vyjmutí z trouby vejce explodovalo a úlomek skořápky způsobil dívce perforaci rohovky, rupturu přední části pouzdra čočky a poranil tvář. Více informací na adrese 

http://www.foodsafetytoday.com