Bezpečnost potravin

SARS se možná přenáší i kontaktem

Vydáno: 16. 5. 2004
Autor:

Virus SARS byl čínskými vědci identifikován nejenom v plicích, ale také v trávicím ústrojí, ledvinách a potních žlázách, což by znamenalo, že je jeho přenos možný nejenom vzduchem, ale i vodou a potravinami.

Výsledky nejnovějšího čínského výzkumu naznačují, že původce těžkého akutního respiračního syndromu, koronavirus (SARS-CoV) je značně rozšířen v tkáních infikovaného pacienta. Virus byl identifikován nejenom v plicích, ale také v trávicím ústrojí, ledvinách a potních žlázách. Existuje řada možných způsobů přenosu, včetně dotyku a přenosu potravou. Výzkum byl prováděn na Vojenské lékařské univerzitě v Guangzhou v jižní Číně s použitím tkáně pacientů, kteří zemřeli na SARS během posledního výskytu onemocnění v tomto regionu. K testování řady vzorků tkání na přítomnost SARS-CoV bylo použito imunologické a genetické detekční techniky. Podle očekávání byl koronavirus identifikován v respiračním systému, dále však byl ale detektován i v gastrointestinálním traktu a v dalších orgánech. Není zcela jasné, zda byly tyto orgány infikovány virem přímo nebo nepřímo jako výsledek respiračního selhání nebo imunitní odezvy na infekci. Zpočátku se vědci domnívali, že virus se přenáší vzduchem formou kapének vydechovaných infikovanými osobami a infikuje respirační systém. Nová studie ale naznačuje, že se může rovněž přenášet infikovanými výkaly, močí a potem. Jestliže je gastrointestinální trakt potenciálním cílem viru, může to znamenat, že je možný jeho přenos i prostřednictvím vody a potravin. Prozatím ale nejsou pro tento způsob přenosu přímé důkazy. Výsledky výzkumu byly publikovány v časopisu Journal of Pathology. Více informací na adrese 

http://www.foodsafetytoday.com