Bezpečnost potravin

Opětovné použití prázdných obalů v domácnostech může být někdy riskantní

Vydáno: 16. 5. 2004
Autor:

FSA uvádí na svých internetových stránkách výsledky výzkumu používání prázdných obalů k opětovnému balení jiných potravin, které ukazují na některé nevhodné, resp. rizikové způsoby využití.

Britský Úřad pro bezpečnost potravin (FSA) zveřejnil podrobnosti z výzkumu opětovného používání prázdných obalů z potravin v domácnostech. V některých případech totiž může opětovné použití obalu k účelům pro které nebyly určeny vyústit ve zvýšenou hladinu chemické kontaminace dotčené potraviny. Výzkumu se zúčastnilo 500 osob, z nichž 80 % znovu využívalo prázdné plastové obaly z potravin. Ve většině případů bylo opětovné využití obalu bezpečné, někteří účastníci ale používali např. nevhodné jednoúčelové obaly k ohřívání potravin v mikrovlnné troubě, při němž může docházet k uvolňování chemických látek z plastu a jejich proniknutí do potraviny. Jinými příklady nevhodného použití může být příprava vánočního pudinku v prázdných plechovkách od dražovaných arašídů (baked bean), balení sendvičů do sáčků určených pro suché cereální přesnídávkové směsi, používání obalu z adventního kalendáře jako formiček na horkou čokoládu, nesprávné používání mikrotenové fólie nebo plnění plastových lahví od stolní vody ginem. FSA proto doporučuje spotřebitelům, pokud mají v úmyslu opětovně využívat prázdné obaly z potravin, seznámit se s výsledky studie uvedené na webové stránce FSA

 

http://www.foodsafetytoday.com