Bezpečnost potravin

Dánsko schválilo obohacené energetické nápoje

Vydáno: 26. 5. 2004
Autor:

Dánský úřad DVFA vydal souhlas s nápoji „Shark“ a „EJ-10“ s přídavkem niacinu, kyseliny pantotenové, biotinu a vitaminů B1, B2, B6, B12, C a E.

Dánský veterinární a potravinářský úřad (DVFA) schválil přídavek vitaminových suplementů do dvou energetických nápojů „Shark“ a „EJ-10“, čímž ukončil dočasný zákaz vydaný Komisí EU v září 2003 týkající se uvádění energetických nápojů do oběhu. Dánské úřady budou schvalovat každý obohacený výrobek před jeho uvedením na trh ve své zemi.  Uvedené nápoje obsahují přídavek niacinu, kyseliny pantotenové, biotinu a vitaminů B1, B2, B6, B12, C a E. Na výrobcích musí být uveden obsah těchto látek  vyjádřený v % doporučené dávky. Přitom produktům nesmí být dělána reklama (ani v rámci označování), která by upozorňovala na přídavek vitaminů.
Obohacování potravin a nápojů se spornou výživovou hodnotou je stále v rámci EU na  pořadu jednání souvisejících s připravovaným vydáním směrnice o zdravotních tvrzeních. Podle stanoviska DVFA přídavek vitaminů příznivě ovlivní obvyklou stravu, avšak bude schvalován jen v případech, kdy podle vědeckých poznatků nehrozí zdravotní nebezpečí z předávkování vitaminy.
EU Food Law, 2004, č. 166, s. 7