Bezpečnost potravin

Společenská hra KALÓRIE

Vydáno: 28. 5. 2004
Autor:

Doc. MUDr. Štefan Farský z Domu zdravie v Martině ve spolupráci s projektem "Zdravá výživa pro zdravé srdce" a dalšími organizacemi vytvoříl novou společenskou hru KALÓRIE, která má zábavnou formou naučit hráče vydávat a přijímat energii (v přepočtu na kalorie) tak, aby mohli snadněji dosáhnout optimální hmotnost nebo se k ní alespoň přiblížili.

Hra KALÓRIE zohledňuje všechny hlavní zásady správné výživy z hlediska redukce nadměrné hmotnosti. Umožňuje výpočet denního energetického příjmu a výdeje kalorií, klade důraz na hodnotné snídaně (z hlediska energie a složení), stravování 5x denně, zásadu neodkládat čas na jídlo a naznačuje význam cereálních výrobků, ovoce a zeleniny. Umožňuje výpočet obsahu vlákniny v potravě a poukazuje na rozdílný energetický výdej při různých pohybových aktivitách a jejich rozdílné intenzitě. Hru může využít i jednotlivec pro zhodnocení vlastní energetické bilance a složení stravy.
Více informací o projektu „Zdravá výživa pro zdravé srdce“ je k dispozici na domovských stránkách projektu http://www.vyzivapresrdce.sk/.