Bezpečnost potravin

www.was-wir-essen.de – informační portál pro spotřebitele

Vydáno: 1. 6. 2004
Autor:

Německé Centrum pro zemědělské informace (Zentralstelle für Agrardokumentation und -information ZADI) s podporou Německého ministerstva pro ochranu spotřebitelů, výživu a zemědělství (Bundesministeriums für Verbraucherschutz, Ernährung und Landwirtschaft - BMVEL) provozuje portál, jehož cílem je poskytnout spotřebitelům ověřené, pravdivé, aktuální, přístupnou a přehlednou formou podané in

Portál seznamuje spotřebitele s cestou potravinářských výrobků od prvovýroby až na stůl spotřebitelů, tj. od farmy na vidličku. Informační portál je rozčleněn na 6 základních informačních kanálů:

  • výroba potravinářských surovin
  • zpracování potravin
  • prodej a označování potravin
  • příprava pokrmů a nakládání s potravinami
  • zdravá výživa
  • ochrana spotřebitelů

Každý kanál je dále členěn na další kategorie, které podrobněji vysvětlují problematiku daného tématického celku formou přehledných a stručných informací ke konkrétním tématům, velice často jsou využívány odkazy, které zájemci v případě zájmu umožní získat ještě podrobnější informace.
Portál poskytuje také základní i aktuální informace o problematice geneticky modifikovaných potravin, ekologickém zemědělství a výzkumu v oblasti výživy. Součástí portálu je on-line výkladový slovník škodlivých látek, ve kterém spotřebitelé snadno najdou základní informace o kontaminantech a ostatních látkách, jejichž výskyt v potravinách může negativně ovlivnit zdraví spotřebitelů. Velmi užitečné jsou i informace o různých složkách potravin, příspěvky na aktuální témata, rady spotřebitelům a služba Infopultu obdobná službě ÚZPI. Jedna sekce je věnována tématicky zaměřeným hrám a zábavě.
V současné době je portál vyhledávaným informačním zdrojem o problematice potravin, výživy a bezpečnosti potravin u spotřebitelské veřejnosti německy hovořících zemí.
http://www.was-wir-essen.de/index.cfm