Bezpečnost potravin

Chilli omáčka Harissa obsahuje barvivo Sudan I

Vydáno: 4. 6. 2004
Autor:

CFIA varuje spotřebitele před konzumací značkové chilli pasty Harissa, vyráběné francouzskou společností Le Cabanon S.A.

Kanadský Úřad pro kontrolu potravin (CFIA) varuje spotřebitele před konzumací značkové chilli omáčky Harissa, vyráběné francouzskou společností Le Cabanon S.A., 84850 Camaret, France. Tento výrobek obsahuje zakázané barvivo Sudan I, které je považováno za karcinogenní. Jedná se o výrobek v tubě, o hmotnosti 150 g/142 ml s kódy 27/02/04 až 20/06/06. CFIA ve spolupráci s importéry zajišťuje stahování inkriminovaného výrobku z trhu. Výrobek byl pravděpodobně distribuován po celé zemi. Sudan I je červené barvivo, které je pro potravinářské účely v Kanadě zakázáno. Laboratorně bylo prokázáno, že způsobuje u zvířat rakovinu. Klasická marocká Harissa se vyrábí z pálivých chilli papriček, olivového oleje a soli. Používá se k ochucování nejrůznějších pokrmů od couscous přes saláty, masové vývary až po ražniči. Více informací na telefonu CFIA  1-800-442-2342 nebo internetové adrese

 

http://www.inspection.gc.ca