Bezpečnost potravin

Vitamin C může chránit žaludek

Vydáno: 26. 6. 2004
Autor:

vitamin C, rakovina žaludku, prevence rakoviny, Helicobacter pylori, pepsinogen, Cag A

Řada studií ukazuje, že vysoký příjem vitaminu C snižuje riziko rakoviny žaludku. Dospělé osoby (celkem 244) trpící atropickou gastritidou, dostávali po dobu 5 let denně 50 anebo 500 mg vitaminu C. Byl zjišťován vliv této suplementace na sérovou hladinu pepsinogenu (inaktivní forma enzymu vylučovaného žaludkem  a používaná jako marker gastritidy), dále na výskyt infekce Helicobacter pylori (mikrob spojený s vývojem žaludeční rakoviny) a na protilátky na cytoxin-asociovaný  gen A (Cag A, který indikuje zánět spojený s infekcí způsobenou Helicobacter pylori). Použití vyšších dávek vitaminu C vedlo k významnému zlepšení obsahu pepsinogenu a Cag stavu. Hladina infekce Helicobacter pylori nebyla ovlivněna. Ukázalo se tak, že denní dávky vitaminu C (500 mg) mohou chránit žaludek před atrofií a působit jako prevence na vývoj rakoviny žaludku.

Vitamin C supplements may protect the stomach. Prism, 2004, č.1, s. 5
Sasazuki, S., Sasaki, S., Tsubono, Y. aj.: The effect of 5-year vitamin C supplementation on serum pepsinogen level and Helicobacter pylori infection. Cancer Sci, 2003, 94, 378-382