Bezpečnost potravin

Fazole a artyčoky jsou významné zdroje antioxidantů

Vydáno: 14. 8. 2004
Autor:

Podle výsledků nejnovější analýzy obsahu antioxidačních komponent v běžně konzumovaných potravinách se mezi nejlepší zdroje těchto látek řadí mezi zeleninou fazole, artyčoky a červené brambory, z ovoce klikva, borůvky a ostružiny, z ořechů pekany, vlašské a lískové ořechy, z koření hřebíček, skořice a oregano.

Podle výsledků nejnovější analýzy obsahu antioxidačních komponent v běžně konzumovaných potravinách se mezi nejlepší zdroje těchto látek řadí mezi zeleninou fazole, artyčoky a červené brambory, z ovoce klikva, borůvky a ostružiny, z ořechů pekany, vlašské a lískové ořechy, z koření hřebíček, skořice a oregano. Podle posledního amerického výzkumu, zahrnujícího dosud nejrozsáhlejší a nejkomplexnější analýzu obsahu antioxidačních komponent v běžně konzumovaných potravinách, se artyčoky a červené fazole řadí mezi nejlepší zdroje těchto látek. Výzkum potvrdil vysoký obsah antioxidantů ve známých plodinách jako klikva a borůvky, mimoto bylo ale zjištěno, že vynikajícím zdrojem antioxidantů jsou některé méně známé potraviny jako červené brambory, pekany a dokonce i skořice, které jsou považovány za prostředky působící proti rakovině, srdečním onemocněním a Alzheimerově chorobě. Údaje získané v nové studii, publikované v červnovém čísle časopisu Journal of Agricultural of Food Chemistry (52, 2004, č. 12, s. 4026-4037) jsou díky moderní technologii mnohem komplexnější a přesnější než předchozí data amerického ministerstva zemědělství. Pracovníci Arkansaského centra pro dětskou výživu, kteří výzkum prováděli ale upozorňují, že celková antioxidační kapacita potravin nemusí nutně reflektovat jejich potenciální zdravotní prospěšnost, která závisí do značné míry na tom, jak organismus tyto antioxidanty přijme a jak je využije. Tento mechanismus je stále předmětem dalšího zkoumání. Na rozdíl od vitaminů a minerálních látek v současné době neexistují pro spotřebitele žádná doporučení odpovědných orgánů pokud se týká konzumovaného množství a druhu antioxidantů v denní stravě. Jednou z hlavních překážek vytvoření směrnic tohoto druhu je, že nutriční pracovníci při určování doporučených dávek antioxidantů dosud nedospěli ke konsensu. Tato otázka byla diskutována na Prvním mezinárodním kongresu o antioxidantech, který se nedávno konal na Floridě. Výsledky nového amerického výzkumu zahrnují mnohem více potravin než předchozí studie, antioxidační aktivita byla zjištěna ve více než 100 různých potravin, přičemž údaje o antioxidantech v ořeších a koření jsou publikovány poprvé. Ačkoliv se koření většinou konzumuje v relativně malém množství, řada z nich má vysoký obsah antioxidantů. Nejvyšší koncentrace antioxidantů byla zjištěna u mletého hřebíčku, mleté skořice a drceného oregana. U analyzovaného ovoce, zeleniny a ořechů byla zjišťována jednak koncentrace antioxidantů každé příslušné potraviny, jednak antioxidační kapacita v jedné porci. Ze sledovaných druhů ovoce bylo nejvíce antioxidantů zjištěno u klikvy, borůvek, brusinek a ostružin, mezi zeleninou bylo nejvíce antioxidantů nalezeno u fazolí, artyčoků a červených brambor, v kategorii ořechů se na prvních místech zařadily pekany, vlašské ořechy a lískové ořechy.
http://www.nutraingredients.com