Bezpečnost potravin

Nová webová stránka s informacemi o trans-tucích

Vydáno: 16. 1. 2005
Autor:

Americký Výbor pro sójové potraviny zpřístupnil novou internetovou stránku, která přináší veškeré informace o trans-tucích, určené pro výrobce a spotřebitele.

Nová webová stránka Výboru pro sójové potraviny přináší informace o trans-tucích včetně nejnovějších druhů sójového oleje, které jsou nabízeny výrobcům, kteří chtějí redukovat nebo zcela eliminovat obsah trans-mastných kyselin ve svých výrobcích.  Počínaje prvním lednem 2006 začne Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vyžadovat od výrobců potravin uvádění obsahu trans-tuků na etiketách příslušných výrobků. Trans-tuky zvyšují v krvi hladinu LDL-cholesterolu, resp. snižují hladinu HDL cholesterolu. Nová webová stránka je součástí informační a vzdělávací kampaně sponzorované Radou pro sójové potraviny, Iowa Soybean Promotion Board a Illinois Soybean Checkoff Board. Nová webová stránka obsahuje následující:
– Základní informace o trans-tucích
– Informace o nových druzích sójových olejů, určených ke snižování, resp. eliminaci trans-tuků v potravinách
– Výsledky on-line anket zaměřených na používání trans-tuků
– Informace o výrobcích využívajících nové sójové oleje
– Odkazy na tematicky příbuzné webové stránky
– Nejnovější informace z oblasti využití, produkce a účinků trans-tuků
– Výkladový slovníček vybraných nutričních pojmů
– Přehled akcí pořádaných Výborem pro sójové potraviny
– Užitečné kontakty.
Více informací na adrese

Milling&Baking News, 83, 2004, č. 57, s. 27