Bezpečnost potravin

FDA opět odložila rozhodnutí o vztahu lykopenu a rakoviny

Vydáno: 19. 2. 2005
Autor:

FDA již druhé prodloužil dobu na rozhodnutí o žádosti předložené společností American Longevity, týkající se zdravotního tvrzení o vztahu mezi lykopenem a snížením rizika vzniku některých typů rakoviny.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) požaduje již druhé prodloužení doby na rozhodnutí o žádosti předložené společností American Longevity, týkající se zdravotního tvrzení o vztahu mezi lykopenem a snížením rizika vzniku některých typů rakoviny, a to do 12. dubna t.r. Lykopen, který způsobuje červené zabarvení rajčat, vodního melounu, papáji a červených grapefruitů, je známým antioxidantem. Společnost Longevity  shromáždila výsledky vědeckých studií, které ukazují, že konzumace rajčat, rajčatových výrobků a suplementace lykopenem mohou snižovat výskyt rakoviny prostaty, plic a žaludku, a postoupila tyto výsledky FDA v roce 2003 současně se žádostí o schválení příslušného zdravotního tvrzení. Rozhodnutí mělo být nejprve vydáno do 24. prosince 2004, avšak v polovině prosince FDA společnosti sdělila, že bude rozhodnutí pozdrženo sedm týdnů, do 11. února 2005. Nyní ale došlo k dalšímu oddálení, jehož důvody nebyly uvedeny. Společnost se ale nedomnívá, že by žádost mohla být zamítnuta a očekává schválení v dubnu. Z několika žádostí o schválení zdravotního tvrzení, které společnost Longevity podala k FDA byly již dvě autorizovány -snížení rizika vzniku některých typů rakoviny v důsledku konzumace stopového minerálu selenu, resp. snížení rizika kardiovaskulárního  onemocnění konzumací mastných kyselin EPA a DHA.
http://www.nutraingredients.com