Výživové směrnice pro americké obyvatelstvo
Upravená doporučení obsahují údaje pro různé skupiny obyvatel. Poskytují údaje o nezbytných vitaminech, regulaci hmotnosti, fyzické aktivitě, doporučených množstvích různých skupin potravin, a také o bezpečnosti potravin.
Doporučený přísun živin
Nová směrnice Federálního ministerstva zemědělství USA (USDA Food Guide) a Stravovací program k zabránění hypertenze (DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertenses Eating Plan) určené ke zlepšení způsobu stravování obyvatelstva všeobecně požadují:
„Vybírejte ke konzumaci potraviny a nápoje různých skupin a různých výživových hodnot tak, abyste dosáhli mezního příjmu nasycených a trans tuků, cholesterolu, přidaných cukrů, soli a alkoholu.“ Mimo jiné se doporučuje jíst maso pro potřebnou energii.
Pro osoby nad 50 let: Jezte vitamín B12 (tj. obohacené potraviny nebo jako doplněk stravy).
Pro ženy plodného věku: Jezte potraviny s vysokým obsahem železa a nebo konzumujte na železo bohaté rostliny nebo železem obohacené potraviny s látkami zlepšujícími vstřebávání železa, jako jsou potraviny bohaté na vitamin C.
Pro ženy plodného věku, které mohou otěhotnět a ženy v prvním trimestru těhotenství:
Denně konzumujte dostatečné množství syntetické kyseliny listové (z obohacených potravin nebo doplňků) a z různých dietních přídavků, kde je kyselina listová obsažena.
Pro regulaci hmotnosti: Udržujte tělesnou hmotnost ve zdravém rozsahu, sledujte hladinu energie konzumovaných potravinách a nápojích. Předcházejte prudkému nárůstu hmotnosti, včas pomalu snižujte kalorický příjem a zvyšujte fyzickou aktivitu.
Při snaze o zhubnutí je důležité pomalé dlouhodobé postupné snižování kalorického přísunu, při odpovídajícím příjmu živin a zvýšení fyzické aktivity.
Pro obézní děti: Snižujte tělesnou hmotnost tak, aby byl umožněn postupný růst a rozvoj dítěte. Před zahájením redukční diety je třeba tento krok konzultovat s lékařem.
Pro těhotné ženy: Sledujte zvyšování své hmotnosti pod dozorem lékaře.
Pro kojící ženy: Mírné snižování hmotnosti je bezpečné a není na překážku přírůstkům hmotnosti u kojeného dítěte.
Otylí dospělí a otylé děti s chronickými chorobami a nebo v léčení: Začátky snižování hmotnosti a způsoby hubnutí stanovte pod lékařským dohledem stejně jako program k zajištění vhodného řízení dalších zdravotních podmínek.
Fyzická aktivita
Z hlediska snižování nebezpečí chronických chorob v dospělosti si po většinu dnů v týdnu vyhraďte 30 minut mírně intenzivní fyzické aktivity. Nepočítejte v to běžnou práci či domácí práce.
Lepší zdravotní výsledky se většinou projeví spíše při intenzivním cvičení, u některých osob však při dlouhotrvající pohybové aktivitě.
Při postupném snižování tělesné hmotnosti získané v dospělosti: Zařaďte přibližně 60 minut mírného intenzivního pohybu po většinu dní v týdnu, ale zásadně nezvyšujte energetický přísun.
K udržování hmotnosti v dospělosti:
Občas zařaďte 60 až 90 minut mírné fyzické aktivity, přičemž nezvyšujte energetický přísun. Před započetím zařazování fyzických aktivit je dobré se poradit lékařem.
Protahovacími cviky na pružnost a výdrž získejte sílu a vytrvalost včetně kardiovaskulárních podmínek
K udržování hmotnosti u dětí a dorostu:
Zařaďte minimálně 60 minut fyzické aktivity, pokud možno po všechny dny v týdnu.
Pro těhotné ženy:
Nevyskytují-li se zdravotní nebo porodní problémy, lze se věnovat mírnému pohybu 30 a více minut každý den nebo alespoň několik dní v týdnu. Je třeba pohybovat se opatrně, aby nedošlo k nevolnostem nebo bolestem břicha.
Pro kojící ženy:
Uvědomte si, že intenzivní nebo pravidelná cvičení nezpůsobí ztrátu plné schopnosti kojení.
Pro starší dospělé:
Zařaďte pravidelně fyzické cvičení ke snížení únavy spojené se stářím a dodržujte všechny zásady určené pro aktivní dospělé osoby.
Doporučení z hlediska skupin potravin
Jezte v dostatečném množství ovoce a zeleninu, která dodává také potřebnou energii. Doporučená dávka jsou dva šálky ovoce a dva a půl zeleniny denně (šálek je ca 225 g), což dodává asi 8298 kJ.
Obměňujte druhy z různých podskupin ovoce a zeleniny (zelenina tmavozelená, oranžová, světle zelená, bohatá na škrob a další).
Jezte denně 85 a více g celozrných výrobků (3 nebo více uncí). Obecně lze nahradit celozrnými cca polovinu obvyklých potravin s obsahem vlákniny.
Jezte denně 3 šálky netučných nebo nízkotučných mléčných výrobků.
Děti od 2 do 8 let by měly konzumovat denně 2 šálky netučného nebo nízkotučného mléka nebo podobných výrobků (od 9 let výše – 3 šálky).
Doporučení z hlediska živin
Tuky
Je třeba konzumovat méně než 10 % energie z nasycených mastných kyselin a méně než 300 mg/den cholesterolu a udržovat spotřebu trans-mastných kyselin na co nejnižší hladině. Podíl energie z tuků má činit 20 do 35 %, přičemž většinou má jít o tuky s polynenasycenými a mononenasycenými mastnými kyselinami z ryb, ořechů a rostlinných olejů.
Při výběru masa, drůbeže nebo mléka a mléčných výrobků, zvolte libové, nízkotučné nebo netučné. Omezte spotřebu tuků a olejů s nasycenými nebo trans mastnými kyselinami a vybírejte potraviny s jejich malým množstvím.
Sacharidy
Vybírejte si často ovoce bohaté na vlákninu, zeleninu a celá zrna. Při přípravě stravy a nápojů přidávejte jen malé množství cukru nebo energetických sladidel. Snižujte možnost vzniku zubních kazů pečlivou zubní hygienou, omezením pití sladkých nápojů a konzumací potravin s příliš vysokým obsahem škrobu.
Sodík a draslík
Jezte méně než 2 300 mg sodíku denně. Vybírejte a připravujte potraviny s malým množstvím soli. Současně jezte potraviny bohaté na draslík, tj. ovoce a zelenina.
Nemocní s vysokým tlakem, osoby černé pleti a osoby středního věku a starší by neměly konzumovat více než 1500 mg sodíku za den, přičemž doporučená denní dávka draslíku je 4700 mg/den ve stravě.
Alkohol
Alkoholické nápoje by se měly pít citlivě a střídmě. Doporučená denní spotřeba je jeden „drink“ pro ženy a dva pro muže.
Alkoholické nápoje by neměli pít těhotné a kojící ženy, děti a mládež, pacienti užívající léky, které reagují s alkoholem, a nebo pacienti se zvláštními zdravotními obtížemi.
Alkoholu by se rovněž měli vyhnout ty osoby, jejichž práce vyžaduje soustředění a zručnost (řízení motorového vozidla, ovládání strojů).
Bezpečnost potravin
Předcházejte nemocem přenášeným potravinami. Myjte si ruce, čistěte povrchy, které přicházejí do styku s potravinami, myjte ovoce a zeleninu.
Oddělujte syrové potraviny od tepelně upravených potravin připravených k jídlu. Udržujte odděleně potraviny při nákupu, přípravě a skladování. Upravujte potraviny za dostatečně vysokých teplot tak, aby byly zahubeny veškeré mikroorganizmy.
Rychle zchlazujte (zmrazujte) potraviny, které se snadno kazí a důkladně rozmrazujte zmrazené potraviny.
Vyhýbejte se syrovému (nepasterovanému) mléku nebo výrobkům z nepasterovaného mléka, syrovým nebo jen částečně tepelně opracovaným vejcím nebo potravinám obsahujícím syrová vejce, syrovému nebo nedovařenému masu a drůbeži a syrové kapustě.
Tyto zásady platí obzvlášť pro kojence a malé děti, těhotné ženy, starší dospělé a osoby s oslabenou obranyschopností. Choulostivé skupiny spotřebitelů také musí konzumovat
pouze nezávadné kvalitní maso a uzeniny, které byly důkladně tepelně ošetřeny.
Food Technology, 59, 2005, č. 3, s. 32
Dříve publikované informace o nových výživových doporučeních najdete v článku: Nové výživové směrnice USA