Průmyslová barviva v potravinách
Je uveden přehled barviv, která se vyskytují v koření a ve zpracovaných výrobcích s obsahem koření, jejichž použití do potravin není v EU povoleno. Požaduje se i přísnější monitorování bixinu.
Komise informovala o tom, že kompetentní autority v členských státech EU zjistily, že se vedle barviv Sudan vyskytují v koření a ve zpracovaných výrobcích obsahujících koření četná další barviva. Souhrnně jde o tyto sloučeniny:
1. Průmyslová barviva, která IARC klasifikoval jako potenciální karcinogenní a genotoxické sloučeniny
* Sudan I (CAS 842-07-9)
* Sudan II (CAS 33118-97-6)
* Sudan III (CAS 85-86-9)
* Rhodamine B (CAS 81-88-9)
2. Průmyslová barviva, která IARC neklasifikoval, avšak jejichž toxikologické účinky jsou známy
* Orange II (CAS 633-96-5)
* Para red (CAS 6410-10-2)
Žádné koření s obsahem těchto barviv není v EU schváleno pro použití do potravin. Komise by rovněž uvítala, kdyby se pozornost věnovala nálezu bixinu (barvivo E 160b) v koření. Směrnice 94/36/ES o barvivech pro použití do potravin tuto aplikaci nedovoluje.
Zdroj: CIAA prostřednictvím PKČR
Pozn.:
IARC, International Agency for Research on Cancer, Mezinárodní úřad pro výzkum rakoviny