Bezpečnost potravin

Občanská sdružení nebudou mít možnost rozhodovat o geneticky upraveném jídle

Vydáno: 3. 8. 2005
Autor:

Senát, stejně jako Poslanecká sněmovna, nedal právo účastnit se schvalovacího řízení o geneticky upravených potravinách občanským sdružením, která se věnují ekologii nebo ochraně spotřebitelů. Ponechal tak jen právo být účastníky řízení krajům, díky tomu, že v pátek přijal vládní novelu zákona o geneticky modifikovaných organizmech.

Vicepremiér a senátor Milan Šimonovský (KDU-ČSL) senátorům řekl, že chybějící úprava o účasti občanských sdružení je v rozporu s Aarhuskou úmluvou o právu na informace o životním prostředí. Ministerstvo životního prostředí to chce ale do budoucna řešit, a proto doporučilo novelu schválit beze změn. Novelu nyní dostane k podpisu prezident republiky.

V odmítnutí novely věřili ekologové, kteří těžko mohou doufat v prezidentovo veto. Norma je podle nich v rozporu s koaliční smlouvou vlády, která ručí za práva na ekologické informace, se směrnicemi EU a Aarhuskou úmluvou. Mluvčí české pobočky ekologické organizace Greenpeace Zbyněk Havránek již dříve řekl, že není nejmenší důvod informace o geneticky upravených organismech utajovat.

„Zatajování experimentů na polích v sousedství je dalším receptem na nedůvěru veřejnosti,“ soudí. Naprosto nepřijatelná je pro Greenpeace pasáž novely, podle níž by občané museli úředníkům vysvětlovat, proč chtějí o polích s geneticky upravenými rostlinami vědět, tedy prokázat odůvodněný zájem. Greenpeace na rizika pěstování geneticky upravených rostlin upozorňuje už léta.

Účast veřejnosti v povolovacích řízeních odmítla už Sněmovna i počátkem loňského roku. Občanská sdružení nejsou podle jejich kritiků zástupci veřejnosti, ale lobbistické organizace, které by mohly pěstování geneticky modifikovaných rostlin hatit.

Norma se týká podmínek povolení pěstovat rostliny s upravenými geny a prodeje potravin, které z těchto rostlin budou vyrobeny. Vláda ji připravila v návaznosti na tři předloňská evropská nařízení o geneticky modifikovaných potravinách.

Novela ukládá pěstitelům geneticky upravovaných rostlin, aby nejpozději do 60 dnů oznámili ministerstvu životního prostředí zahájení této činnosti. Ministerstvo má zveřejnit tyto informace jen „na základě prokázání odůvodněného zájmu“.

Čeští výrobci a prodejci mají už zhruba tři roky povinnost označovat potraviny obsahující geneticky modifikované organizmy nebo ty, které z nich byly vyrobeny, i když konkrétní potravina je již neobsahuje. V prodejnách se lidé nejčastěji setkávají s výrobky z geneticky upravené soji.

Martin Horák, Ekolist, 29. 7. 2005