Bezpečnost potravin

Mezinárodní ocenění firmy Danone. Výživa předškolních dětí

Vydáno: 8. 12. 2005
Autor:

Byla udělena již 5. mezinárodní cena za výživu firmy Danone. Je k dispozici sborník abstraktů z 18. kongresu o výživě věnovaného výživě předškolních dětí (Durban, Jihoafrická republika, 19. září 2005).

Dne 20. září 2005 byla v Durbanu (Jihoafrická republika) udělena 5. mezinárodní cena za výživu firmy Danone. Získal ji Prof. David JP Barker. Za posledních 20 let provedl řadu studií ukazujících na to, že osoby, které měly nízkou porodní váhu, trpí v dospělosti často koronárním onemocněním srdce a souvisejícími problémy: infarktem, diabetes a hypertenzí. To vedlo k hypotéze, že koronární onemocnění srdce má základ v nedostatečné výživě plodu v děloze matky. U nedostatečně vyživovaného dítěte se mění složení, fyziologie a metabolismus. Tyto změny mají tendenci přetrvávat během celého života. Prevence tzv. “západního onemocnění” by se měla zaměřit na výživu mladých žen a jejich dětí a také na životní styly mužů a žen ve středním věku.

V současné době existuje dostatek důkazů o tom, že je zapotřebí vyloučit u žen před početím nadměrnou štíhlost nebo nadváhu. Je třeba, aby strava všech mladých žen byla vyvážená. U malých dětí, které měly nízkou porodní váhu, je třeba vyloučit nadváhu.

Za tuto svoji průkopnickou práci v oblasti výživy a chronických nemocí získal David Barker mezinárodní ocenění firmy Danone.

 

Cena firmy Danone byla udělena v předvečer 18. mezinárodního kongresu o výživě, který se v roce 2005 zaměřil na “Výživová řešení pro předškolní děti” (19. září 2005, Durban, Jihoafrická republika). Sborník abstraktů z uvedeného kongresu je v příloze.

Příloha : Výživová řešení pro předškolní děti [pdf ; 750240 bytů]

 

www.danoneinstitute.org