Bezpečnost potravin

Tisková zpráva Státní veterinární správy ČR 6. 1. 2006

Vydáno: 6. 1. 2006
Autor:

Turkey, rovná se krůta . Zpráva tiskového mluvčího Ing. J. Dubna

STÁTNÍ  VETERINÁRNÍ  SPRÁVA ČESKÉ  REPUBLIKY

Slezská 7, 120 56 Praha 2, tel. tiskový mluvčí: 227 010 154,  fax: 227 010 190,

e-mail: j.duben@svscr.cz; web: http://www.svscr.cz.

 

Státní veterinární správa ČR považuje za nanejvýš vhodné upozornit ty, kdo si na  dovozové balené drůbeži přečetli „TURKEY“, že nejde o výrobek z Turecka, ale, že jde o anglické označení krůty. Turkey totiž je anglicky krocan, krůta. Na balíčku je zpravidla napsáno například Turkey, Product of France, což znamená, že jde o krůtu či krůtí maso původem z Francie, čili ze země EU. Tudíž žádný strach!

 

Je pochopitelné, že zákazníci mají v současné době obavy z čehokoli z Turecka, když zde údajně zemřelo několik dětí na ptačí chřipku. Již delší dobu však platí zákaz dovozu nejen drůbeže, ale i veškerých ptáků, násadových vajec i tepelně neopracovaného peří ze všech zemí, kde se ptačí chřipka vyskytla, tudíž i z Turecka.

 

Nicméně je vhodné při této příležitosti zopakovat, že virus ptačí chřipky je při kuchyňské úpravě při teplotě nad 70 °C likvidován. V Turecku zřejmě došlo k nakažení dětí manipulací s nemocnými ptáky, to znamená při jejich škubání a kuchání, nikoli po požití jejich masa. Pochopitelné je, že nejvíce vnímaví na infekci jsou starší lidé, těhotné ženy a děti.

 

V ČR žádné reálné riziko nakažení ptačí chřipkou pro člověka neexistuje.

 

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.