Bezpečnost potravin

Sdělovacím prostředkům KHS Moravskoslezského kraje

Vydáno: 3. 10. 2006
Autor:

Kontrola listových a ozdobových zelenin ve stravovacích provozech na území Moravskoslezského kraje

Kontrola  listových a ozdobových zelenin ve stravovacích provozech na území  Moravskoslezského kraje  
V posledním období  vešlo v gastronomii do módy používání různě barevné, velmi členité a zprohýbané listové zeleniny, která je používána zejména k ozdobení talířů či nápojů ve sklenicích. Nevýhodou takto chundelatých listových zelenin je to, že mycí voda velmi těžce proniká do všech záhybů těchto  listů. Navíc jsou listy této zeleniny velmi křehké a musí se s nimi manipulovat velmi opatrně, což může vést k tomu, že se řádně neopláchnou a mohou se stát zdrojem nákazy. S ohledem na tuto skutečnost a na to, že v loňském roce byla v rámci systému rychlého varování několikrát hlášena kontaminace těchto listových zelenin choroboplodnými bakteriemi uskutečnili pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v období od 20.8.2006 do 15.9.2006 kontrolní akci zaměřenou na tuto zeleninu.
Tisková zpráva zde: