Bezpečnost potravin

Olej z Echium plantagineum zdrojem n-3 a n-6 mastných kyselin

Vydáno: 12. 10. 2006
Autor:

Croda Chemicals žádá o schválení nového oleje jako složky nového typu použitelné do mléčných a cereálních výrobků a suplementů.

Společnost Croda Chemicals žádá o schválení rafinovaného oleje (Crossential SA14) z Echium plantagineum jako složky nového typu použitelné do mléka, jogurtových nápojů, snídaňových cereálií, nutričních tyčinek a suplementů. Olej je extrahován hexanem z rozdrcených semen a následuje série destilací a filtrací. Předností tohoto oleje je vysoký obsah omega-6 a omega-3 polynenasycených mastných kyselin, které se vyznačují ochranným účinkem proti cévním chorobám. Omega-3 jsou navíc důležité hlavně pro těhotné a kojící ženy. Významný je hlavně vysoký obsah kyseliny stearodonové (C 18:4), která je prekursorem omega-3 kyselin s dlouhým řetězcem. Rostlinný zdroj je důležitý např. pro vegetariány nebo osoby, které nekonzumují ryby.

EU Food Law, 2006, č. 268, s. 12

Další informace:

Croda seeks novel foods approval for Echium oil

Application for tha Approval…