Změna hmotnosti kuskusu, pohanky, jáhel, ječných a špaldových krup při tepelné úpravě
Společnost PRO-BIO provedla pokusné vaření kuskusu, pohanky, jáhel, ječných a špaldových krup s cílem stanovit změnu jejich hmotnosti.
Při tepelném opracování potravin dochází ke změně jejich hmotnosti. Vliv tepelné úpravy na změnu hmotnosti lze rozdělit do tří skupin.
– zpracování doprovázené zvýšením obsahu vody v potravině (např. při vaření rýže či luštěnin)
– zpracování doprovázené snížením obsahu vody v potravině (např. při pečení masa nebo pečiva)
– zpracování doprovázené zvýšením obsahu tuku a snížením obsahu vody v potravině (např. při fritování)
Tabulky koeficientů změny hmotnosti včetně ztrát vybraných nutrietů pro výpočty tepelně zpracovaných pokrmů jsou dostupné na internetu např. na http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/vvv/2002/sonstige/3/3.pdf.
Společnost PRO-BIO v rámci pokusného vaření dle receptur používaných u nás stanovila změnu hmotnosti vybraných surovin. Všechny použité suroviny jsou v biokvalitě. Výsledky jsou uvedeny v následující tabulce.
Vaření surovin s vodou podle základních receptů
Surovina |
Základní recept |
Množství základní suroviny |
Množství vody |
Množství hotového pokrmu |
Koeficient změny hmotnosti |
Kuskus |
Kuskus zalijeme vařící vodou 1 : 2 (kuskus:voda). Jemně pročechráme vidličkou a necháme 10 minut odpočinout pod pokličkou. |
100 g |
200 ml |
279 g |
2,79 |
Pohanka loupaná kroupy |
Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření použijeme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 30 minut necháme dojít – vše bez míchání. |
100 g |
150 ml |
242 g |
2,42 |
Jáhly |
Před přípravou jáhly spaříme horkou vodou. Vaříme bez míchání 15 minut v poměru 1:2 (jáhly:voda). |
100 g |
200 ml |
296 g |
2,96 |
Ječné kroupy |
Před přípravou ječné kroupy propláchneme studenou vodou. Vaříme bez míchání pod poklicí 30 minut. Po uvaření necháme 5 minut dojít. Přebytečnou vodu slijeme. |
100 g |
250 ml |
265 g |
2,65 |
Špaldové kroupy (kernotto) |
Před přípravou špaldové kroupy propláchneme studenou vodou. Vaříme bez míchání pod poklicí 30 minut. Po uvaření necháme 5 minut dojít. Přebytečnou vodu slijeme. |
100 g |
250 ml |
265 g |
2,65 |
PRO-BIO obchodní společnost s r.o. se stala za 15 let svého působení největším zpracovatelem a výrobcem biopotravin rostlinného původu na českém trhu. Produkce je založena na přirozeném tradičním hospodaření s cílem dosáhnout vysoce kvalitního bioproduktu s ohledem na životní prostředí. K zajištění kvality zpracovaných plodin a zachování důležitých látek používá firma velmi šetrnou moderní technologii. Věnuje se nejen výrobě, ale i distribuci trvanlivých i čerstvých biopotravin, importu ze zahraničí a spolupracuje s řadou dalších zpracovatelů (těstárny, pekárny, pražírna atd.). Pro zemědělce zajišťuje PRO-BIO smluvní pěstování jednotlivých plodin včetně dodávky osiva a poradenského servisu.
V současné době firma nabízí téměř 600 druhů tuzemských či zahraničních biopotravin velmi pestrého složení (obilniny, luštěniny, mouky, těstoviny, polotovary, směsi na pečení chleba, oleje, čaje, sladkosti, ovoce, zelenina) a ekologicky šetrných čistících a mycích prostředků.
Více informací o aktivitách PRO-BIO lze získat na domovských stránkách společnosti
www.probio.cz , www.biolinie.cz