Bezpečnost potravin

Změna hmotnosti kuskusu, pohanky, jáhel, ječných a špaldových krup při tepelné úpravě

Vydáno: 16. 1. 2007
Autor: pospisilova

Společnost PRO-BIO provedla pokusné vaření kuskusu, pohanky, jáhel, ječných a špaldových krup s cílem stanovit změnu jejich hmotnosti.

Při tepelném opracování potravin dochází ke změně jejich hmotnosti. Vliv tepelné úpravy na změnu hmotnosti lze rozdělit do tří skupin.
– zpracování doprovázené zvýšením obsahu vody v potravině (např. při vaření rýže či luštěnin)
– zpracování doprovázené snížením obsahu vody v potravině (např. při pečení masa nebo pečiva)
– zpracování doprovázené zvýšením obsahu tuku a snížením obsahu vody v potravině (např. při fritování)

Tabulky koeficientů změny hmotnosti včetně ztrát vybraných nutrietů pro výpočty tepelně zpracovaných pokrmů jsou dostupné na internetu např. na http://www.ubka.uni-karlsruhe.de/vvv/2002/sonstige/3/3.pdf.  

Společnost PRO-BIO v rámci pokusného vaření dle receptur používaných u nás stanovila změnu hmotnosti vybraných surovin. Všechny použité suroviny jsou v biokvalitě. Výsledky jsou uvedeny v následující tabulce.  

Vaření surovin s vodou podle základních receptů

Surovina

Základní recept

Množství základní suroviny

Množství vody

 Množství hotového pokrmu

Koeficient změny hmotnosti

Kuskus

Kuskus zalijeme vařící vodou 1 : 2 (kuskus:voda). Jemně pročechráme vidličkou a necháme 10 minut odpočinout pod pokličkou.

100 g

200 ml

279 g

2,79

Pohanka loupaná kroupy

Pohanku důkladně propláchneme ve studené vodě. Na vaření použijeme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 30 minut necháme dojít – vše bez míchání.

100 g

150 ml

242 g

2,42

Jáhly

Před přípravou jáhly spaříme horkou vodou. Vaříme bez míchání 15 minut v poměru 1:2 (jáhly:voda).

100 g

200 ml

296 g

2,96

Ječné kroupy

Před přípravou ječné kroupy propláchneme studenou vodou. Vaříme bez míchání pod poklicí 30 minut.  Po uvaření necháme 5 minut dojít. Přebytečnou vodu slijeme.

100 g

250 ml

265 g

2,65

Špaldové kroupy (kernotto)

Před přípravou špaldové kroupy propláchneme studenou vodou. Vaříme bez míchání pod poklicí 30 minut.  Po uvaření necháme 5 minut dojít. Přebytečnou vodu slijeme.

100 g

250 ml

265 g

2,65

 

 

 

PRO-BIO obchodní společnost s r.o. se stala za 15 let svého působení největším zpracovatelem a výrobcem biopotravin rostlinného původu na českém trhu. Produkce je založena na přirozeném tradičním hospodaření s cílem dosáhnout vysoce kvalitního bioproduktu s ohledem na životní prostředí. K zajištění kvality zpracovaných plodin a zachování důležitých látek používá firma velmi šetrnou moderní technologii. Věnuje se nejen výrobě, ale i distribuci trvanlivých i čerstvých biopotravin, importu ze zahraničí a spolupracuje s řadou dalších zpracovatelů (těstárny, pekárny, pražírna atd.). Pro zemědělce zajišťuje PRO-BIO smluvní pěstování jednotlivých plodin včetně dodávky osiva a poradenského servisu.
V současné době firma nabízí téměř 600 druhů tuzemských či zahraničních biopotravin velmi pestrého složení (obilniny, luštěniny, mouky, těstoviny, polotovary, směsi na pečení chleba, oleje, čaje, sladkosti, ovoce, zelenina) a ekologicky šetrných čistících a mycích prostředků.

Více informací o aktivitách PRO-BIO lze získat na domovských stránkách společnosti
www.probio.cz , www.biolinie.cz