Bezpečnost potravin

Mléko a krevní hladina cholesterolu

Vydáno: 6. 2. 2007
Autor: pospisilova

Rozhovor Ing. C. Perlína CSc. s MUDr. B. Turkem, CSc.

Jednou ze složek mléka jsou tuky. Jako živočišný tuk obsahuje mléko i cholesterol, který v nadměrném množství zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. MUDr. Bohumil Turek, CSc, nutriční epidemiolog ze  Státního zdravotního ústavu v Praze, již dříve upozornil na zajímavou skutečnost, že mléko a mléčné výrobky, zejména zakysané, obsahující nízký podíl tuku, působí na kardiovaskulární choroby preventivně. V zahraničí byla publikována jedna studie, která prokazuje, že pijáci mléka tekutého s nízkým obsahem tuku (do 2 %) mají nižší hladinu cholesterolu v krvi než osoby, které nízkotučné mléko nekonzumují. Efekt snižování cholesterolemie je vyšší u zakysaných mléčných výrobků, kde k celkovému efektu může přispět i příjem látek s probiotickým účinkem. Mechanismus snižování hladiny cholesterolu u fermentovaných mléčných výrobků se vysvětluje tím, že na povrch mléčných kultur se cholesterol váže a vylučuje se ze střeva. Spolu s ním dochází i ke zvýšení vylučování žlučových kyselin a na jejich obnovu se spotřebuje další cholesterol, čímž jeho hladina zase klesá. Stejně tak působí vápník, který spolu se žlučovými kyselinami vytvoří ve střevě nerozpustná mýdla, která odejdou se stolicí. Později se ukázalo, že ani konzum mléka tučného, nad 2 % obsahu tuku, hladinu cholesterolu v krvi nezvyšovalo, ale ani nesnižovalo.
            Jiná studie o vlivu spotřeby mléka na zdravotní stav signalizuje, že pijáci nízkotučného mléka mají nižší riziko vzniku rakoviny plic proti nepijákům mléka. Na druhé straně se ale ukázalo, že u pijáků plnotučného mléka je riziko vzniku plicní rakoviny vyšší než u osob, které toto mléko nepijí.
 
Rozhovor  MUDr. B. Turka zpracovaný Ing. C. Perlínem, CSc