Návrhy FSANZ na fortifikaci chleba jodem
Vydáno: 31. 5. 2007
Autor: pospisilova
Úřad pro bezpečnost potravin Austrálie a Nového Zélandu zveřejnil konečný soubor návrhů na povinné provádění fortifikace chleba jodem.
Úřad pro bezpečnost potravin Austrálie a Nového Zélandu (FSANZ) publikoval konečný soubor návrhů na povinné provádění
fortifikace chleba jodem. Po veřejných konzultacích budou v červenci postoupeny radě FSANZ návrhy, jejichž obsahem bude požadavek, aby chléb obsahoval sůl fortifikovanou 35 až 55 mg jodu na kilogram soli. Tento mandatorní požadavek bude pro výrobce znamenat dodatečné náklady, které budou muset vynaložit na přepracování receptur svých výrobků. FSANZ věří, že fortifikování výrobků jodem je zásadní strategie pro zlepšování veřejného zdraví, zejména u dětí a těhotných žen. V posledních letech se spotřeba jodu, jehož přítomnost v organismu je nezbytná pro zdraví štítné žlázy, u populace trvale snižuje. Přírodně se jod vyskytuje v mořských produktech, jeho obsah v zelenině, mléčných a masných výrobcích je ale závislý na přírodním obsahu jodu v půdě na které se zelenina a další plodiny pěstují, resp. jsou zkrmovány zvířaty. Některé druhy stolní soli jsou již jodovány, spotřebitelé ale používají při vaření méně soli a rovněž méně soli konzumují v důsledku zdravotních doporučení její množství omezovat. Přívod jodu je také nepřímo redukován změnami ve zpracování mléka. Zpracovávané mléko obsahovalo vyšší množství jodu v důsledku kontaminace pocházející z jodových desinfekčních prostředků, které se ale postupně nahrazují efektivnějšími prostředky bez jodu. Dřívější návrhy na zvýšení příjmu jodu byly zaměřeny na možnost jodace veškeré soli, a to i v biskvitech a cereálních snídaních, od této praxe se rovněž ustupuje. Za nejvhodnější potravinu k fortifikaci jodem a tím dosažení zvýšeného příjmu jodu je považován chléb, u kterého je obsah soli, a tím i jodu, u různých druhů prakticky stejný. Podle průzkumu prováděného FSANZ zhruba 88 % Australanů straších dvou let konzumuje chléb, stejně jako obyvatelé Nového Zélandu (87 %). Adekvátní příjem jodu pro obyvatele Austrálie Nového Zélandu je podle RDI
|
Věk
(roky)
|
RDI
(mg za den)
|
Děti & Adolescenti
|
1-3
|
90
|
4-8
|
90
|
|
9-13
|
120
|
|
14-18
|
150
|
|
Dospělí
|
19+
|
150
|
Těhotné ženy
|
14-18
|
220
|
19-50
|
220
|
|
Kojící ženy
|
14-18
|
270
|
19-50
|
270
|
Více informací na adrese