Sdělovacím prostředkům. Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě
Kontrola obsahu barviv ve zmrzlinách ve stravovacích provozech na území Moravskoslezského kraje
Krajská hygienická stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě,
Na Bělidle 7, 702 00 OSTRAVA
Zmrzliny jsou velice oblíbenou pochoutkou letních měsíců zejména mezi dětmi. K prodeji zmrzliny láká malé spotřebitele i barva těchto výrobků, proto provedli pracovníci Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje v termínu od1.6.2007 do 31.7.2007 cílenou kontrolní akci zaměřenou na obsah barviv ve zmrzlinách .
šetření bylo provedeno celkem ve 20 provozovnách na území celého Moravskoslezského kraje, kde bylo celkem odebráno pro vyšetření obsahu barviv 41 vzorků různých druhů zmrzlin .
U 2 vzorků bylo zjištěno překročení limitních hodnot pro obsah barviv ve zmrzlinách, u 3 vzorků byly výsledky obsahu barviv limitní. V jednom případě si provozovatel dovezl směs na výrobu zmrzliny ze zahraničí, tato směs obsahovala i barvivo Amarant, které legislativa Evropské unie nepovoluje pro barvení zmrzlin, navíc obsah barviv v hotové zmrzlině byl asi dvakrát vyšší než povoluje limit daný Evropskou komisí . U ostatních výrobců byl limitní nebo nadlimitní nález dán nepřesným dávkováním barviv, kdy byla barviva dávkována tzv. od oka. V jednom případě dávkoval zmrzlinář nepřesně z toho důvodu, že barvivo z dovozu nebylo vybaveno návodem pro dávkování.
Na základě výsledků laboratorních vyšetření byla ze strany Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě vydána opatření, kterým byla zakázána výroba nevyhovujících druhů zmrzliny do doby sjednání nápravy. Za zjištěné závady byly na místě uloženy blokové pokuty v celkové výši 2 500,- Kč a ve dvou případech bude uložena pokuta ve správním řízení.
V 6 případech se neshodovaly údaje o obsahu barviv na etiketě směsi používané pro výrobu zmrzliny s obsahem barviv ve zmrzlině. Tyto nedostatky ve značení směsí a barviv budou předány k došetření příslušnému orgánu dozoru – Státní zemědělské a potravinářské inspekci .
Z výsledků šetření vyplývá, že provozovatelé výrobci zmrzlin si neuvědomují , že používaná barviva mají stanoveny limity pro jejich obsah v konečném výrobku – zmrzlinách, že limity jsou stanoveny s ohledem na zdravotní rizikovost barviv a že není možno barviva dávkovat podle výsledného barevného efektu.
MUDr. Helena Šebáková
Ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje se sídlem v Ostravě