Bezpečnost potravin

Požadavky na kojeneckou výživu

Vydáno: 26. 9. 2007
Autor: pospisilova

Přehled požadavků na kojeneckou výživu v USA. Požadavky na kojeneckou výživu v EU stanovené SCF (Vědeckým výborem pro potraviny).

CRFSFS (Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety) je jedním z recenzovaných online časopisů vydávaných Institutem potravinářských technologů v USA (Institute of Food Technologists, IFT). Uvedený časopis vychází od roku 2002 a to ve čtvrtletních intervalech.
V říjnovém vydání CRFSFS je uveřejněn příspěvek (viz příloha 1) věnovaný kojenecké výživě, která je zde posuzována z různých hledisek:
– obsahu energie,
– obsahu bílkovin,
– obsahu tuku,
– mastných kyselin,
– sacharidů,
– nestravitelných sacharidů – oligosacharidů,
– vitaminů rozpustných v tuku,
– vitaminů rozpustných ve vodě,
– minerálních látek a stopových prvků,
– probiotik.
 
K problematice kojenecké výživy v EU se vyjádřil Vědecký výbor pro potraviny Evropské komise ve své zprávě vydané v prosinci 1992 a publikované v roce 1993 (viz příloha 2).
 
Příloha 1: Aspects of Infant Food Formulation (pdf, 247 kB, 24 stran)
Příloha 2: Nutrient adn energy intakes for the European Comminity (pdf, 10,8 MB, 255 stran)
 
Zdroj: CRFSFS 6, 2007, č. 4, s. 79–102