Bezpečnost potravin

Nanokurkumin: nová strategie léčby rakoviny u lidí

Vydáno: 10. 10. 2007
Autor: pospisilova

Aplikací nanotechnologie se mění rozpustnost kurkuminu, což umožňuje jeho použití při léčbě rakoviny a jiných nemocí.

Kurkumin je žlutá polyfenolová látka, která se extrahuje z kořenů kurkumy (Curcuma longa). Nově se zjistilo (viz příloha), že uvedená látka vykazuje u lidí i zvířat antikancerogenní účinky. Širokému klinickému využití této látky při léčbě rakoviny k jiných nemocí dosud bránila špatná rozpustnost kurkuminu ve vodě a následně minimální využitelnost v biologických systémech. Použitím nanotechnologie dochází ke změně vlastností kurkuminu. Kurkumin ve formě nanočástic je dispergovatelný ve vodném prostředí, což umožňuje jeho použití při léčbě rakoviny.
 
 
Journal of Nanobiotechnology 2007, 5:3

Pozn.: Journal of Nanobiotechnology je jedním ze 181 volně přístupných vědeckých časopisů BioMed Central.