Detekce přibarvení červeného vína
Vydáno: 12. 10. 2007
Autor: pospisilova
Kvantitativní PCR detekce nepovoleného přibarvování vína bezinkami (Sambucus nigra).
V minulosti se k detekci potravinářských barviv používaly chromatografické metody (papírová, na tenké vrstvě, za použití kolony). V současné době se upřednostňuje metoda HPLC často ve spojení s hmotnostní spektrometrií nebo s kapilární elektroforézou, popř. s její zónovou modifikací (CZE). Tyto metody detekce anthokyaninů dosahují citlivosti 0,1–1 mg/l.
Dosavadní chromatografická detekce dobarvení vína anthokyaniny černého bezu je problematická, neboť relativní poměr révových anthokyaninů ve víně je dynamická veličina a přidávané bezinkové anthokyaniny jsou stejné chemické povahy jako původní barvivo červeného vína.
Při hledání alternativního postupu detekce bezinek v červeném víně byl vypracován postup (viz příloha) založený na kvantitativní PCR (qPCR). Uvedený postup detekce by mohl sloužit jako doplňková, popř. potvrzovací metoda k metodám chromatografickým.
Příloha: Kvantitativní PCR detekce nepovoleného přibarvování vína bezinkami (Sambucus nigra) (pdf, 690 kB)
Zdroj: Chem. Listy 101, 2007, č. 7, s. 550–555
Pozn.: Uvedená práce byla provedena za přispění grantu 1K04104 MŠMT