ICBP: Označování potravin
Souhrnná informace pro spotřebitele i výrobce.
V rubrice „Legislativa“ je k dispozici:
– aktuální znění zákona 110/1997 Sb. o potravinách a prováděcích vyhlášek, včetně vyhlášky 113/2005 Sb. o označování potravin, a také vyhlášek týkajících se jednotlivých výrobkových skupin, v nichž rovněž mohou být specifické požadavky na označování,
– seznam platných potravinářských předpisů ES (1. část – obecné předpisy, 2. část – předpisy pro výrobkové skupiny), mezi nimiž je základním předpisem směrnice 2000/13/ES (Evropská komise v současné době zpracovává nařízení, které má uvedenou směrnici a národní vyhlášky o označování nahradit).
Údaje musí být pro spotřebitele srozumitelné, pro spotřebitele v ČR musí být v českém jazyce, musí být uvedené na viditelném místě, snadno čitelné (o stanovení minimální velikosti písma se zatím diskutuje), nezakryté, nepřerušené jinými údaji, nesmazatelné. Způsob označování nesmí uvádět spotřebitele v omyl.
– již při nákupu – např. název výrobku, datum použitelnosti, datum minimální trvanlivosti, složení výrobků, nutriční hodnota,
– při úpravě potravin a skladování nebo
– až v případě, že se vyskytne problém – např. označení šarže.