Bezpečnost potravin

Hrubé hygienické závady na jatkách v Itálii

Vydáno: 26. 6. 2008
Autor:

Inspekce FVO zjistila zásadní nedostatky v uspořádání, údržbě a hygieně v pěti z osmi kontrolovaných závodů.

Potravinářský a veterinární úřad (FVO) ES zjistil při inspekci v r. 2007 významné nedostatky v uspořádání, údržbě a hygieně v pěti (4 jatka, 1 mlékárna) z osmi kontrolovaných závodů na zpracování živočišných produktů v Itálii. Ukázalo se, že téměř všechny závady zjištěné při předcházející inspekci v listopadu 2006 nebyly odstraněny a projevily se znovu.
Na jatkách v Kalábrii byl nedostatečný počet splachovacích záchodů, umývadel, nevyhovující šatny a invaze much z prostor pro vedlejší produkty. Nedostatečně byla zajištěna hygiena jatečných těl – fekální kontaminace a chlupy – způsobené nevhodnými jatečnými technikami. Nebylo k dispozici žádné sterilační zařízení, nože nebyly čisté. V opakovaně použitých kartonech bylo neidentifikovatelné maso a vnitřnosti.
V několika závodech byl zjištěn problém s kondenzací. V jedněch jatkách nebyly části nevhodné ke konzumaci operativně odstraňovány z čistých prostor. V dalším závodě neměly tři ze čtyř jatečných zvířat ušní známku. V jednom závodě nebylo čitelné razítko, takže jatečná těla nemohla být uznána za zdravotně nezávadná.
Hygienický audit dopadl v některém závodě na jedničku, v jiném byla hygiena naprosto otřesná. V Itálii byla zodpovědnost dána do rukou místních úřadů, přičemž účinnost tohoto přístupu s ohledem na hygienu byla velmi kolísavá.