Bezpečnost potravin

Prospěšnost omega-3 a omega-6 mastných kyselin zpochybněna

Vydáno: 28. 6. 2008
Autor:

Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny nemají pozitivní vliv na redukci četnosti výskytu rakoviny a  kardiovaskulárních onemocnění u dospělých ani na výskyt alergií a astmatu u dětí.

Výsledky mnoha vědeckých studií dosud prokázaly, že v reklamě masivně propagované omega-3 a -6 mastné kyseliny, prodávané za vysoké ceny, nemají žádný pozitivní vliv na četnost výskytu srdečně cévních onemocnění nebo rakoviny. Výsledky nejnovější mezinárodní vědecké studie doložily, že tyto proklamované nenasycené mastné kyseliny nemají ani žádný preventivní účinek u dětí ve vztahu k výskytu alergií a astmatu. Ve studii nebyl měřen jenom přísun nenasycených mastných kyselin do organismu, ale také jejich obsah v krevní plazmě.      
 
Zdroj:
ALMQUIST, C.–GARDEN, F.- MIHRSHAHI S.- ODDY, W.–WEBB, C. MARKS, G.B.
Omega-3 and omega-6 fatty acid exposure from early life does not affect atopy and asthma at age 5 years
The Journal of Allergy and Clinical Immunology, 2007, roč. 119, č. 6, s. 1438-1444
 
Kein Schutz vor Allergien und Asthma durch Omega – 3 und 6 – Fettsäuren. [cit. 2008-06-26],