Bezpečnost potravin

Kávou proti rakovině prsu

Vydáno: 26. 7. 2008
Autor:

U žen s mutací genu BRCA1 může konzumace nejméně dvou až tří šálků kávy denně buď snížit riziko rakoviny prsu nebo oddálit její začátek.

Výzkumníci ze švédských univerzit v Lundu a v Malmö potvrdili poznatek kanadských výzkumníků, že v závislosti na variantě určitého genu (mutace na genu BRCA1) u žen může konzumace nejméně dvou až tří šálků kávy denně buď snížit riziko vývoje rakoviny prsu nebo oddálit její začátek. Na ženy bez mutace nebo s mutací BRCA2 káva tento příznivý vliv nemá. Vliv kávy údajně souvisí s hormonem estrogen, jehož některé metabolické produkty působí karcinogenně. Některé složky kávy údajně mají schopnost změnit metabolismus, takže se změní sestava různých estrogenů. Navíc podle výzkumníků také kofein z kávy potlačuje růst rakovinných buněk.
 
Coffee and Cocoa Int., 35, 2008, č. 3, s. 8