Bezpečnost potravin

Prebiotický potenciál mandlí

Vydáno: 22. 8. 2008
Autor:

Britský potravinářský institut IFR zjistil, že lipidy z mandlí podporují růst probiotických bakterií ve střevě.

Podle nové studie britského potravinářského výzkumného ústavu IFR publikované v Applied and Environmental Microbiology jsou mandle nejen významným zdrojem vitaminu E a řady minerálních látek nebo pomůckou ke snižování cholesterolu, ale mohou být prospěšné i pro zlepšení funkce trávicího systému tím, že podporují růst užitečných bakterií.
Za podpory Almond Board z Kalifornie použili výzkumníci z IFR model trávicího traktu schopný simulovat příslušné fyzikální a biochemické procesy. Prostřednictvím tohoto modelového systému (Model Gut) zjistili příznivý vliv konzumace mandlí na růst probiotických střevních bakterií. Vzhledem k tomu, že příznivý efekt se neprojevil při aplikaci odtučněných mandlí, předpokládá se, že probiotické bakterie využívají ke svému růstu lipidy z mandlí. Efekt je tím vyšší, čím více jsou mandle rozmělněny a čím delší dobu setrvávají v trávicím traktu. Prebiotický efekt lipidů z mandlí je třeba ještě testovat na lidech.