Bezpečnost potravin

Výživový a zdravotní prospěch koenzymu Q10

Vydáno: 22. 9. 2008
Autor:

Přehled o funkci CoQ10 v těle, obsahu v potravinách, pozitivních účincích při různých typech onemocnění.

Koenzym Q10 (CoQ10) je důležitá složka mitochondrií, která se tvoří v těle. Jde o antioxidant rozpustný v tuku, který hraje důležitou úlohu při produkci buněčné energie, posilování imunitního systému, působí jako lapač volných radikálů.

Ke snížení produkce CoQ10 v těle dochází vlivem stárnutí, špatného stravování, stresu a infekce. Ve věku nad 35 let začíná organismus ztrácet schopnost syntetizovat CoQ10 z potravin a dochází k vývoji jeho deficitu. Podle řady výzkumníků může CoQ10 samotný nebo v kombinaci s jinými doplňky stravy napomáhat zlepšení zdravotního stavu u starých osob nebo při nápravě některých zdravotních problémů.

V práci podpořené grantem agentury VEGA (Ministerstva školství Slovenské republiky, viz zdroj) je podán podrobný přehled o vlastnostech CoQ10, jeho vzniku v těle i projevech jeho nedostatku. Jsou uvedeny potravinářské zdroje a denní příjem, diskutuje se jeho použití ve formě doplňku stravy i v preparátech aplikovaných na pokožku. Velká část příspěvku je věnována vztahu mezi CoQ10 a různými druhy onemocnění (hypertenze, rakovina, periodontální onemocnění, bronchiální astma, diabetes, selhání ledvin, Parkinsonova choroba, revmatoidní artritida).

 

Syntéza CoQ10 v buňkách lidského těla je hlavní, ale ne jediný zdroj CoQ10. K další syntéze dochází v játrech ze stravy. CoQ10 se nachází v malých množstvích v potravinách živočišného i rostlinného původu (viz tabulka).

 

Obsah CoQ10 ve vybraných potravinách

 

Potravina

CoQ10 (µg/kg, v syrovém stavu )

Maso, drůbež, vejce

Sob

157,9

Vepřové srdce

126,8

Hovězí srdce

113,3

Hovězí játra

39,2

Vepřová játra

22,7

Hovězí maso

36,5

Vepřová šunka

20,0

Kuřecí maso

14,0

Vejce

1,2

Jedlé tuky

Řepkový olej

63,5

Ryby

Tuňák, konzervovaný

15,9

Baltický sleď

15,9

Pollack, zmrazený

14,4

Cereálie

Chléb (žitný)

Nezjištěn

Chléb (pšeničný)

Nezjištěn

Zelenina

Hrách

2,7

Květák

2,7

Fazole

1,8

Mrkev

1,7

Ovoce

Černý rybíz

3,4

Brusinky

0,9

Jahody

1,4

Pomeranč

1,4

Jablka

1,3

Mléčné výrobky

Jogurt

2,4

Sýr ementál

1,3

Sýr eidam

1,2

Mléko (1,5 % tuku)

0,1

 

Zdroj: Czech J. Food Sci Vol. 26, No. 4: 229–241