Výživový a zdravotní prospěch koenzymu Q10
Přehled o funkci CoQ10 v těle, obsahu v potravinách, pozitivních účincích při různých typech onemocnění.
Koenzym Q10 (CoQ10) je důležitá složka mitochondrií, která se tvoří v těle. Jde o antioxidant rozpustný v tuku, který hraje důležitou úlohu při produkci buněčné energie, posilování imunitního systému, působí jako lapač volných radikálů.
Ke snížení produkce CoQ10 v těle dochází vlivem stárnutí, špatného stravování, stresu a infekce. Ve věku nad 35 let začíná organismus ztrácet schopnost syntetizovat CoQ10 z potravin a dochází k vývoji jeho deficitu. Podle řady výzkumníků může CoQ10 samotný nebo v kombinaci s jinými doplňky stravy napomáhat zlepšení zdravotního stavu u starých osob nebo při nápravě některých zdravotních problémů.
V práci podpořené grantem agentury VEGA (Ministerstva školství Slovenské republiky, viz zdroj) je podán podrobný přehled o vlastnostech CoQ10, jeho vzniku v těle i projevech jeho nedostatku. Jsou uvedeny potravinářské zdroje a denní příjem, diskutuje se jeho použití ve formě doplňku stravy i v preparátech aplikovaných na pokožku. Velká část příspěvku je věnována vztahu mezi CoQ10 a různými druhy onemocnění (hypertenze, rakovina, periodontální onemocnění, bronchiální astma, diabetes, selhání ledvin, Parkinsonova choroba, revmatoidní artritida).
Syntéza CoQ10 v buňkách lidského těla je hlavní, ale ne jediný zdroj CoQ10. K další syntéze dochází v játrech ze stravy. CoQ10 se nachází v malých množstvích v potravinách živočišného i rostlinného původu (viz tabulka).
Obsah CoQ10 ve vybraných potravinách
Potravina |
CoQ10 (µg/kg, v syrovém stavu ) |
Maso, drůbež, vejce |
|
Sob |
157,9 |
Vepřové srdce |
126,8 |
Hovězí srdce |
113,3 |
Hovězí játra |
39,2 |
Vepřová játra |
22,7 |
Hovězí maso |
36,5 |
Vepřová šunka |
20,0 |
Kuřecí maso |
14,0 |
Vejce |
1,2 |
Jedlé tuky |
|
Řepkový olej |
63,5 |
Ryby |
|
Tuňák, konzervovaný |
15,9 |
Baltický sleď |
15,9 |
Pollack, zmrazený |
14,4 |
Cereálie |
|
Chléb (žitný) |
Nezjištěn |
Chléb (pšeničný) |
Nezjištěn |
Zelenina |
|
Hrách |
2,7 |
Květák |
2,7 |
Fazole |
1,8 |
Mrkev |
1,7 |
Ovoce |
|
Černý rybíz |
3,4 |
Brusinky |
0,9 |
Jahody |
1,4 |
Pomeranč |
1,4 |
Jablka |
1,3 |
Mléčné výrobky |
|
Jogurt |
2,4 |
Sýr ementál |
1,3 |
Sýr eidam |
1,2 |
Mléko (1,5 % tuku) |
0,1 |