Bezpečnost potravin

Zvyšování obsahu biologicky dostupného vápníku v mrkvi

Vydáno: 16. 10. 2008
Autor:

Výzkum, při kterém byl za pomoci biotechnologických procesů zvyšován obsah vápníku v mrkvi, prokázal, že konzumace takové mrkve zvýšila absorpvi vápníku v organismu.

     Nedostatek vápníku je značný problém u lidských populací, zejména v rozvojových zemích. Dlouhodobý nedostatek vápníku vede k redukci kostní hmoty a osteoporóze. Mléko a jiné mléčné výrobky jsou relativně dobrým zdroji vápníku a naopak relativně špatnými zdroji biologicky dostupného vápníku je mnoho druhů ovoce a zeleniny. V rostlinách jsou hlavním skladovacím prostorem vápníku vakuoly. Úsilí o zvyšování obsahu vápníku v jedlých částech rostlin v současné době využívala modifikovaný vápník/antiporter protonů (známý jako měnič kationtů 1 /sCAX1/), který zvyšuje transport vápníku do vakuol. Nová práce publikovaná v časopise „Trends in Biotechnology“ ukázala, že konzumace mrkve obohacené vápníkem měla za výsledek zvýšenou absorpci vápníku v organismu. Tyto studie zdůrazňují potenciál zvyšování obsahu živin v rostlinách prostřednictvím exprese vysokokapacitního transporteru a ilustrují význam demonstrace toho, že fortifikovaná živina je biologicky dostupná.