Bezpečnost potravin

EU-FRESHBAKE: výzkumný projekt EU

Vydáno: 16. 10. 2008
Autor:

Využití “BAKE OFF TECHNOLOGY” pro zásobování pečivem s vyšší výživovou hodnotou, lepší texturou, speciálními druhy pečiva.

Evropská komise podpořila prostřednictvím 6. rámcového programu V&V v EU výzkumný projekt řešený pod názvem “EU-FRESHBAKE”. Cílem tohoto projektu je využít výhod chlezení pro zásobování spotřebitelů v EU čerstvým pečivem se zvýšenou výživovou hodnotou a lepší texturou. Projekt se zabývá tzv. “BAKE OFF TECHNOLOGY” (BOT), která spočívá ve výrobě pečiva z průmyslově chlazených, zmrazených nebo nezmrazených pekařských výrobků a jejich prodej obchodům s pečivem nebo v supermarketech spotřebitelům k výrobě pečiva v domácnostech. Projekt se zaměřuje i na výrobu speciálních druhů pečiva, např. pečiva bez lepku nebo biopečiva. V rámci projektu se bude věnovat pozornost otázkám úspory energie.
Do projektu je zapojeno 12 subjektů, z toho je pět průmyslových. Koordinátorem projektu je ENITIAA (Francie). Projekt byl zahájen 1. října 2006 a jeho řešení potrvá tři roky. Více informací o projektu EU-FRESHBAKE. Je k dispozici zpráva za první rok řešení projektu (EU-FRESHBAKE report).
 
Zdroj: 13th ICC Cereal and Bread Congress (Madrid, Spain)