Bezpečnost potravin

Koncentrace výzkumu a vývoje společnosti Unilever do šesti center

Vydáno: 22. 10. 2008
Autor:

Vzniklo již šesté „Centre of Excellence“, a sice pro mražené krémy. Je umístěno v britském Colworth a italském Caivano.

Společnost Unilever nyní soustředila roztříštěná vývojová pracoviště zaměřená na mražené krémy do dvou míst: Colworth, Velká Británie (130 pracovníků) a Caivano, Itálie. Tato „Centres of Excellencese budou zabývat technologií zmrazování a vývojem receptur pro značky Magnum, Cornetto, Frusi, Twister, Carte D´Or a Ben & Jerry´s. Italské středisko je zaměřeno spíše na evropský trh, britské spíše internacionálně. Obě pracoviště jsou propojena nejnovější počítačovou technikou pro zajištění potřebné komunikace.
Při vývoji výrobků bude sledována stránka výživová (snížený obsah tuku, cukru, energie a další zdravotní trendy) i jakostní (chutě, tvary, struktura – velikost krystalů, stability vešlehaného vzduchu aj.). V rámci výzkumu a vývoje budou sledovány všechny kroky od surovin po prodej. Pozornost bude věnována i novému trendu jako jsou zmrzliny k pití a zmrzliny “fizzy”. Náplní dosavadních vývojových center zůstanou nejvýš inovace chuťových variací.
Transformace výzkumu a vývoje u společnosti Unilever začala již v r. 2006, a od té doby vzniklo již šest “Centre of Excellence” pro celé spectrum potravinářských výrob pokrývaných touto společností (někdy je centrum zaměřené na určitou produkci umístěno ve dvou až třech lokalitách). Kromě výzkumného a vývojového centra pro mražené krémy již vznikla centra pro “strukturované emulze” v Nizozemí, Francii a USA, pro sušené potraviny v Německu, pro tekuté potraviny v Polsku, pro složené potraviny v Itálii a pro nápoje v Británii.

Confectionery Production, 74, 2008, č. 5, s. 24