V Austrálii probíhá výzkum brambor pro diabetiky
Vydáno: 3. 12. 2008
Autor:
Zemědělská výzkumná společnost Agronico v Tasmánii pracuje na vývoji odrůdy bramboru s nízkým glykemickým indexem.
Podle zprávy ABC Rural News (Victoria, Austrálie) pracuje zemědělská výzkumná společnost v Leithu (Tasmánie) na vývoji odrůdy bramboru, jejíž konzumace nepředstavuje pro diabetiky riziko. Dr. James Hills, vedoucí výzkumu brambor společnosti Agronico, zkoumá odrůdy, které ve srovnání s běžnými odrůdami po konzumaci způsobují jen nepatrný vzestup hladiny krevního cukru. „Identifikovali jsme řadu kultivarů, jejichž glykemický index je podstatně nižší než u klasických brambor, které jsou součástí naší stravy“, říká Dr. Hills a dodává: „Řada těchto typů má nízký glykemický index (50 až 60 GI), což je pro diabetiky přijatelné“.