Deset potravin, které se vyplatí kupovat v biokvalitě
Server iDNES přinesl přehled potravin, které se doporučují kupovat z ekologické produkce. Porovnání produktů ekologického a konvenčního zemědělství.
Nejlepší by bylo jíst jenom přírodní potraviny bez chemikálií, plné vitaminů. Jenomže "bio" je někdy drahý koníček. Nezbývá než si vybrat, u kterých potravin nám stojí za to utratit víc peněz. Zpravodajský server iDNES radí, které to jsou.
Existuje mnoho dobrých důvodů, proč jíst biopotraviny – jejich pěstování je šetrné k životnímu prostředí, obsahují méně pesticidů a jsou mnohem zdravější. A hlavně – spousta z nich je mnohem chutnější. Právě ty se vyplatí kupovat nejvíc. Zatímco bioluštěniny od těch obyčejných rozeznáte jen ztěží, u zeleniny, masa a ovoce rozdíl odhalíte na první ochutnání.
Nakupovat bio je dnes mnohem snadnější než před pár lety. Trend dorazil i k nám a biokoutek najdete ve všech supermarketech, bioobchůdek v každém větším městě a nakupovat můžete i přímo u farmářů – tam bývá levněji než v obchodech. Nakupovat můžete i přes internet (např. www.rozmaryna.cz). Přehled obchodů i ekofarem, které prodávají přímo ze dvora, najdete na www.biospotrebitel.cz
1. Jahody
Jejich chuť je mnohem intenzivnější a navíc neobsahují tak velké množství vody. Kde je koupit? Podívejte se v létě na trhu nebo si svého farmáře, který je pěstuje, najděte na internetu a v sezoně vyrazte přímo k němu. Většina z nich je nejen pěstuje, ale také prodává. dalším důvodem, proč sáhnout raději po biojahodách, je, že obsahují mnohem méně škodlivin.
Zatímco jiné ovoce můžete důkladně opláchnout, jahody mají povrch plný jemných chloupků a zrníček. Když je začnete omývat, rozmačkáte je. Biojahody nejsou přihnojované syntetickými hnojivy, neobsahují tím pádem žádné pesticidy a stačí je jen lehce propláchnout čistou vodou.
2. Mléko
Udělejte něco pro sebe a vypijte svou denní dávku mléka v biokvalitě. Je nejenom mnohem zdravější než to obyčejné, ale také úplně jinak chutná. Žádná vodnatá bělavá břečka, ale opravdová chuť, ve které cítíte smetanu, takže vás nic nenutí něco si do něj pro ochucení přidávat – třeba kakao. Navíc se v biomléku zachová mnohem více zdraví prospěšných látek.
3. Vepřové maso
Zvířata, která jsou porážena na klasických jatkách, uvolňují do těla stresové hormony. Kvalita masa se tím výrazně snižuje. Na ekologických jatkách je zvíře poráženo tak, aby na něj ostatní neviděla, nepoužívají se elektrické naháněcí biče ani utišující léky. To vše minimalizuje stres a maso je pak o poznání chutnější. Na chuti biovepřového se ale podepisuje také to, že zvířata mají mnohem více pohybu.
4. Saláty
Při pěstování salátů se používá velké množství chemie, protože jsou křehké a často lákají hmyz, slimáky a jiné škůdce. pokud si vyberete salát vypěstovaný v biokvalitě, oceníte jeho křehkost a intenzivnější chuť. Na rozdíl od toho ze supermarketu ho ale musíte sníst mnohem rychleji, protože bez vody rychle vadne.
5. Jablka
Namísto "krásných" jablek z druhého konce světa vyzkoušejte nákup krajových odrůd. Jablka s názvy Matčino, jadernička moravská, Malinové nebo kožuchy v supermarketu určitě nenajdete, výletu k ekosadaři ale nebudete litovat. Jablka z ekologických sadů nejsou ošetřována syntetickými postřiky a narozdíl od supermarketových jablečných krásek vás překvapí krásnou vůní a chutí.
6. Kořenová zelenina
Biozelenina obsahuje výrazně více antioxidantů – má víc minerálních látek, vitaminů, stopových prvků a méně těžkých kovů. Protože roste pomaleji, obsahuje méně vody, zato více aromatických látek, díky tomu má mnohem silnější chuť. I když není nijak chemicky ošetřená, má delší trvanlivost. Zvlášť pokud máte doma malé děti, vsaďte na bio. V obchodech hledejte na výrobcích značku zelenobílé zebry, která je českým certifikátem biopotravin.
7. Kuře
Hororové příběhy o kuřatech chovaných v klecích stačí samy o sobě k tomu, abychom raději sáhli po mase těch, která vyrostla v příjemnějším prostředí. Na výběr máme tzv. farmářská kuřata, která sice nejsou bio, ale jsou chována na větším prostoru a důraz je kladen na jádrové krmení. I v česku už si můžeme koupit kuře v biokvalitě. jeho cena je ale pro mnohé domácnosti nepřijatelná. Za jedno větší kuře zaplatíme kolem 500 Kč. Kdo ho ale jednou ochutná, potvrdí, že s chutí bledého a vodnatého kuřete nemá nic společného.
8. Vajíčka
Žlutooranžový žloutek už není známkou kvality – dobarvovat se mohou i vejce snesená v klecovém chovu. Chuť biovajíček je ale úplně jiná a oceníte ji zvlášť, pokud si je uvaříte naměkko. Biovejce koupíte v obchodech (mají na skořápce kód 0) nebo se poptejte u sousedů na venkově.
9. Jogurt
Biojogurty se vyrábějí pouze z biomléka, nejsou v nich žádné konzervanty ani umělá aromata, a dokonce mají méně tuku. Na chuť jsou jemnější a jsou přirozeně sladší. V obchodech už dnes koupíte i biovýrobky českých mlékáren a cena je jen o pár korun vyšší.
10. Hovězí maso
Běžně produkované hovězí maso pochází ze skotu, který je celou zimu ustájený ve chlévě, zatímco ekologicky chovaný skot se pase venku. Produkce biohovězího podléhá podstatně přísnějším kritériím než běžná produkce hovězího masa. Biohovězí obsahuje méně nezdravých nasycených tuků a naopak více omega3 tuků. Biohovězí pochází vždy z masných plemen, a ne z vyřazených mléčných kusů, a prochází zráním, proto je velmi křehké – nikdy není tuhé.
Co je to biopotravina
» Veškeré potraviny označené certifikátem biokvality musí vyhovovat přísným normám EU.
» Produkují je farmáři, kteří chovají a pěstují úrodu i zvířata bez syntetických hnojiv, pesticidů, herbicidů a nedodávají do potravin umělé přísady.
» Bio maso, drůbež, vejce a mléčné výrobky pocházejí ze zvířat, kterým se nepodávají ani antibiotika, ani růstové hormony.
» Ekologická úroda se hnojí jen přírodními hnojivy.
» V ekologickém zemědělství se používají ochranné látky na přírodní bázi.
» Biopotraviny mají výbornou chuť, neohrožují naše zdraví vysokou koncentrací chemických látek a respektují přírodu.
» Obsahují více vitaminů a jejich chuť je intenzivnější.
Zdroj: iDNES.cz
Na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze provedli odbornou studii pod názvem Porovnání produktů ekologického a konvenčního zemědělství.