Bezpečnost potravin

Žvýkačka jako nosič nutričních složek

Vydáno: 17. 2. 2009
Autor:

Speciální postup přípravy a lisování prášku při výrobě žvýkačky je šetrnější k přidaným citlivým funkčním složkám a umožňuje, aby žvýkačka fungovala jako doplněk stravy nebo „funkční cukrovinka“.

Italská společnost Gum Base vyrábějící žvýkačkové báze pro Perfetti van Melle Group začala vyvíjet nové technologie umožňující, aby přidané aktivní nutriční složky nebyly poškozovány. Princip nových technologií spočívá v přípravě prášku a v kompresi při vlastní výrobě žvýkačky (Compressed Powder Gum = CPG = postup komprese zastudena a zasucha). Znamená to, že přidané složky nemusí být jako při tradičním postupu podrobeny ohřevu a sušení. Vývoj byl prováděn ve spolupráci se společností Indena zabývající se výrobou přípravků z rostlin. Tak byl např. aplikován extrakt z oliv Opextan s vysokou antioxidační kapacitou, extrakt ze semen hroznů Leucoselect určený pro kardiovaskulární prevenci a extrakt z Echinacea – Immunoselect určený pro imunitní systém. Spektrum použitých extraktů může být velmi široké.
Žvýkačka se tak na rozdíl od pilulek či kapslí s doplňky může stát pohodlně konzumovatelným a příjemně chutnajícím prostředníkem přinášejícím výhodné výživové efekty. Výrobky mohou být vyvíjeny „na míru“.
Žvýkačka se novým postupem CPG vyrábí v závodě v Lainate. Obsah výživových složek může být kombinován se složkami výhodnými pro zdraví ústní dutiny. Pomocí příchutí lze maskovat hořkou nebo jinak nepříjemnou chuť extraktů. Zatím je otevřena otázka, zda na takové výrobky má být nahlíženo jako na žvýkací doplňky (to umožňuje využít širší spektrum složek a zaujme více spotřebitelů) nebo na funkční cukrovinky.

Confectionary Production, 74, 2008/2009, č. 9, s. 16 -17

Další informace: