Zdravotní tvrzení ve Švýcarsku
Vydáno: 25. 2. 2009
Autor:
Švýcarská legislativa se postupně přizpůsobuje EU. Zatím existují přípustná tvrzení pro některé živiny.
Ve Švýcarsku se uvádění tvrzení souvisejících se zdravím reguluje Nařízením o potravinách a předmětech spotřeby (LGV). Stejně jako v legislativě EU jsou všeobecně zakázána jakákoli tvrzení a náznaky, že potravina má vlastnosti působící na předcházení chorobám, jejich zmírňování nebo léčení. Pokud je na bonbonech uvedeno „proti kašli“, jedná se ve Švýcarsku o výrobek, zařazený mezi léčiva, zatímco v EU se jedná o potravinu. Je ustavena pracovní skupina odborníků, která v srpnu 2008 vydala zprávu s kriterii pro zařazení mezi potraviny nebo léčiva (BAG/Swissmedic Abgrenzungspapier). V této zprávě jsou porovnávány rozdíly mezi pravidly v ES a ve Švýcarsku. Je snaha o srovnání pravidel s EU. Ke kriteriím patří složení, farmakologické vlastnosti, černost používání. Forma výrobku, dosažitelnost, povědomí u spotřebitelů a rizika, která používání přináší.
Při revizi Nařízení o označování potravin (LKV) k 1. 4. 2008 byl zahrnut článek 11a „Výživová a zdravotní tvrzení“, týkající se obdobně jako v nařízení 1924/2006/ES mj. tvrzení poukazující na snižování rizika rozvoje určitých chorob. V příloze 7 LKV jsou uvedeny podmínky, za nichž lze tvrzení uvést (jako v nařízení 1924/2006/ES). Přípustná zdravotní tvrzení pro některé nutrienty, po revizi provedené Spolkovým zdravotním úřadem (BAG) jsou uvedena v Příloze 8 LKV. Tvrzení musí být použita přesně ve znění uvedeném v právním předpisu.
Příklady tvrzení z přílohy 8 LKV
Vitamin B2: „Podílí se na procesech látkové výměny sloužících k získání energie. Je nutný pro normální růst. Je nutný pro krvetvorbu. Slouží k výživě pokožky a sliznic.“
Vitamin E: „Je nutný pro fungování svalů. Stabilizuje nenasycené mastné kyseliny a buněčné membrány. Jako antioxydant je schopen lapat volné radikály.“
Jód: „Je nutný pro normální funkci šťítné žlázy.“
Zinek: „Je nutný pro různé funkce v látkové výměně. Zúčastňuje se řady procesů látkové výměny. Je nutný pro vlastní tvorbu bílkovin. Je nutný k zachování normální látkové přeměny bílkovin, sacharidů, tuků a k získávání energie.“
Oligofruktóza, inulin: „Stimulují růst bifidobakterií ve střevě. Mají bifidogenní efekt. Pozitivně ovlivňují střevní flóru. Patří mezi nestravitelnou vlákninu, která stimuluje růst bifidobakterií.“
n-3 mastné kyseliny (EPA, DHA): „EPA a DHA jsou zabudovány do buněčných membrán a jsou nutné pro jejich vytváření a funkce. EPA a DHA mají vliv na regulaci tuku v krvi. EPA a DHA přispívají ke zdraví v rámci vyvážené výživy. EPA je důležitá složka fotoreceptorů sítnice oka a mozkových membrán vedoucích vzruchy, proto je důležitá pro jejich vývoj a funkci.“
Jiná tvrzení musí být schválena BAG. Až budou k dispozici seznamy platné v EU, budou převzaty do švýcarské legislativy.
Vitamin E: „Je nutný pro fungování svalů. Stabilizuje nenasycené mastné kyseliny a buněčné membrány. Jako antioxydant je schopen lapat volné radikály.“
Jód: „Je nutný pro normální funkci šťítné žlázy.“
Zinek: „Je nutný pro různé funkce v látkové výměně. Zúčastňuje se řady procesů látkové výměny. Je nutný pro vlastní tvorbu bílkovin. Je nutný k zachování normální látkové přeměny bílkovin, sacharidů, tuků a k získávání energie.“
Oligofruktóza, inulin: „Stimulují růst bifidobakterií ve střevě. Mají bifidogenní efekt. Pozitivně ovlivňují střevní flóru. Patří mezi nestravitelnou vlákninu, která stimuluje růst bifidobakterií.“
n-3 mastné kyseliny (EPA, DHA): „EPA a DHA jsou zabudovány do buněčných membrán a jsou nutné pro jejich vytváření a funkce. EPA a DHA mají vliv na regulaci tuku v krvi. EPA a DHA přispívají ke zdraví v rámci vyvážené výživy. EPA je důležitá složka fotoreceptorů sítnice oka a mozkových membrán vedoucích vzruchy, proto je důležitá pro jejich vývoj a funkci.“
Jiná tvrzení musí být schválena BAG. Až budou k dispozici seznamy platné v EU, budou převzaty do švýcarské legislativy.
Za účelem odstranění překážek obchodu se Švýcarsko snaží o harmonizaci s legislativou EU. V listopadu 2008 vydal BAG 2 zrevidované balíčky potravinové legislativy. První balíček platí od 1. 1. 2009, druhý vyžadující změny 9 prováděcích nařízení k zákonu o potravinách je zveřejněn k připomínkování. Dnes už mohou být na švýcarském trhu i např. obohacená „zdravotní“ vína povolená podle evropského nařízení 1925/2006/ES, zatímco dříve bylo nepřípustné, aby potravina určená pro zvláštní výživové účely obsahovala alkohol.