Nutriční složení hotových pokrmů v Evropě
Vydáno: 25. 2. 2009
Autor:
Z analýzy 16 jídel od 8 evropských výrobců provedené na univerzitě ve Vídni v rámci projektu Double Fresh vyplynula doporučení na snížení tuku a soli, zvýšení zeleniny a škrobnatých složek a zmenšení porcí masa.
Rostoucí obliba pokrmů určených k snadné úpravě a přímé konzumaci vedla k rozsáhlému evropskému projektu „Double Fresh“, (1. 9. 2006 – 31. 8. 2009) jehož cílem je vyhodnotit nutriční kvalitu hotových pokrmů na základě zjištění obsahu energie, makronutrientů, soli, některých vitaminů a složení mastných kyselin. Do projektu je zapojen jeden obchodní řetězec, 8 výrobců potravin, 4 technologické provozy, 5 výzkumných institutů a 3 univerzity. Na katedře výživy univerzity ve Vídni bylo analyzováno druhů 16 pokrmů (z různých zemí) od 8 výrobců. Výsledky ukázaly, že celkový obsah energie je přiměřený, ale velice rozdílný je obsah tuku, často je příliš vysoký (především nasycených tuků) a vysoký je obsah soli (nutno snížit o 50 %). Naopak příliš nízký je obsah složených sacharidů a vlákniny. Obsah bílkovin většinou překračuje doporučené hodnoty, což je dáno velkými porcemi masa nebo ryb.
Na základě těchto výsledků byla zpracována směrnice na podporu správného nutričního složení hotových pokrmů, která však obsahuje známá a v poslední době velmi často zveřejňovaná doporučení.
Doporučení:
1) energetický obsah má být v souladu s doporučenými hodnotami, pro dospělé ženy a muže by jeden pokrm neměl překročit 700 kcal, je třeba, aby součástí pokrmů byly složky bohaté na škroby (brambory, těstoviny, rýže),
2) je nutné zahrnout ve větším množství zeleninu a ovoce, u pokrmů, které je neobsahují, doplnit zeleninový salát nebo ovocný kompot či dezert,
3) porce libového masa mají být výrazně menší než přílohy a menší než dosud a neměly by se používat příliš tučné omáčky,
4) pokud jde o tuky, mají se používat tuky rostlinného původu; živočišné tuky se mají omezit a částečně hydrogenované tuky zcela vyloučit,
5) zajistit nízký obsah soli, chuť zvýraznit kořením a bylinami.
1) energetický obsah má být v souladu s doporučenými hodnotami, pro dospělé ženy a muže by jeden pokrm neměl překročit 700 kcal, je třeba, aby součástí pokrmů byly složky bohaté na škroby (brambory, těstoviny, rýže),
2) je nutné zahrnout ve větším množství zeleninu a ovoce, u pokrmů, které je neobsahují, doplnit zeleninový salát nebo ovocný kompot či dezert,
3) porce libového masa mají být výrazně menší než přílohy a menší než dosud a neměly by se používat příliš tučné omáčky,
4) pokud jde o tuky, mají se používat tuky rostlinného původu; živočišné tuky se mají omezit a částečně hydrogenované tuky zcela vyloučit,
5) zajistit nízký obsah soli, chuť zvýraznit kořením a bylinami.